Infectiile pleoapelor, simptome, cauze, tratament

Infecțiile pleoapelor sunt afecțiuni inflamatorii ale pleoapelor cauzate de agenți infecțioși, cum ar fi bacterii, viruși, fungi sau paraziți. Aceste infecții pot varia în severitate și pot fi asociate cu alte afecțiuni oculare.

Aici sunt cele mai comune tipuri de infecții ale pleoapelor:

 1. Blefarita: Este o inflamație cronică a marginii pleoapelor, de obicei cauzată de o combinație de o infecție bacteriană și de glande sebacee blocate. Poate produce måncărime, roșeață, pleoape lipite dimineața și scuame la baza genelor.

 2. Orzul (hordeolum): Este o infecție acută, de obicei bacteriană, a unei glande din pleoapă. Orzul extern afectează glandele de la marginea pleoapei, în timp ce orzul intern afectează glandele meibomiene de pe fața interioară a pleoapei.

 3. Chalazion: Deși nu este întotdeauna o infecție în adevăratul sens al cuvåntului, chalazionul este o inflamație a unei glande meibomiene blocate. Inițial, poate părea similar cu un orzul, dar, de obicei, este mai puțin dureros.

 4. Celulita preseptală (celulita periorbitară): Este o infecție a țesutului moale din jurul ochilor, dar în afara spațiului orbitei. Simptomele includ roșeață, umflare și durere. Poate fi cauzată de o leziune, de o răspåndire a infecției de la un orz sau de o sinusită.

 5. Herpesul palpebral: Este cauzat de virusul herpes simplex și se manifestă prin leziuni veziculare dureroase pe pleoapă.

Diagnostic:

 • Examinarea clinică de către un medic oftalmolog sau dermatolog
 • Culturi bacteriene sau virale pot fi luate în cazul în care se suspectează o infecție severă sau atipică.

Tratament:

 • Blefarita: Bună igienă a pleoapelor, șampon pentru copii sau soluții specifice pentru curățarea pleoapelor, unguente sau picături antibiotice.

 • Orzul: Aplicarea de căldură umedă, unguente antibiotice. Rareori, un orz persistent poate necesita drenaj chirurgical.

 • Chalazion: Comprese calde, unguente sau picături antibiotice. Dacă nu se rezolvă, poate necesita excizie chirurgicală.

 • Celulita preseptală: Antibiotice orale sau intravenoase, în funcție de severitate. Monitorizarea atentă este esențială pentru a se asigura că infecția nu se răspåndește în spatele septului (celulita orbitală), ceea ce ar fi o urgență.

 • Herpesul palpebral: Medicamente antivirale topice sau orale.

Dacă suspectați o infecție a pleoapelor sau aveți simptome care vă preocupă, este esențial să consultați un medic oftalmolog pentru un diagnostic corect și recomandări de tratament.