Esotropia acomodativă, simptome, cauze, tratament

Esotropia acomodativă reprezintă o formă de strabism (ochi "încrucișați" sau "strâmbei") în care un ochi sau ambii ochi se deviază spre interior. Aceasta este direct legată de procesul de acomodare, adică efortul pe care îl face ochiul pentru a focaliza obiectele apropiate.

Cauze:

Esotropia acomodativă este adesea cauzată de hipermetropie (hiperopie), o refracție în care obiectele apropiate sunt neclare, iar cele de la distanță sunt clare. Pentru a vedea clar obiectele apropiate, un copil cu hipermetropie va "acomoda" sau se va strădui să ajusteze forma cristalinului ochiului. Acest efort acomodativ poate duce la contractarea excesivă a mușchilor oculari interni, ceea ce cauzează devierea ochilor spre interior.

Simptome:

  • Unul sau ambii ochi se deviază spre interior, în special atunci când copilul se uită la obiecte apropiate.
  • Închiderea sau acoperirea unui ochi atunci când se uită la obiecte apropiate.
  • Mișcări oculare neobișnuite sau schimbarea direcției privirii.
  • Strâmbarea ochilor poate apărea ocazional sau poate fi constantă.

Tratament:

  • Corectarea optică: Ochelarii sunt cea mai comună formă de tratament pentru esotropia acomodativă. Prescripția adecvată a lentilelor pentru corectarea hipermetropiei poate reduce sau elimina nevoia de acomodare, astfel încât strabismul să fie corectat.

  • Patching: Pentru a trata sau a preveni ambliopia (ochi leneș), se poate aplica un plasture peste ochiul dominant pentru a forța ochiul strâmb să lucreze mai mult și să se dezvolte o vedere normală.

  • Medicamente: Uneori, picăturile sau unguentele care paralizează temporar capacitatea de acomodare pot fi folosite pentru a trata sau a evalua esotropia acomodativă.

  • Chirurgie: În unele cazuri, o intervenție chirurgicală la mușchii oculari poate fi necesară pentru a corecta strabismul.

Esotropia acomodativă este o afecțiune tratabilă, și cu abordarea adecvată, majoritatea copiilor pot dezvolta o vedere normală și o aliniere oculară corectă. Dacă suspectați că copilul dvs. are esotropie acomodativă sau orice alt tip de strabism, este recomandat să consultați un oftalmolog pediatric pentru o evaluare și tratament adecvat.