Eczema pleoapelor, simptome, cauze, tratament

Eczema pleoapelor (sau dermatita pleoapelor) este o inflamație a pielii din jurul ochilor. Pleoapele pot deveni roșii, umflate și pot prezenta mâncărime. Pielea poate deveni, de asemenea, uscată, descuamată sau crăpată. Eczema pleoapelor poate fi cauzată de diverse factori și poate fi asociată cu alte forme de eczemă care afectează diferite părți ale corpului.

Cauze:

 1. Dermatita atopică: Este cea mai frecventă formă de eczemă și poate afecta pleoapele. Persoanele cu dermatită atopică au o predispoziție genetică de a dezvolta reacții alergice la diferiți alergeni.

 2. Dermatita de contact: Este o reacție alergică sau iritantă la o substanță specifică care vine în contact cu pleoapele. Poate fi declanșată de produse cosmetice, șampon, săpun, bijuterii metalice, picături oftalmice sau alte substanțe.

 3. Dermatita seboreică: Este o afecțiune a pielii care provoacă apariția unor pete roșii și scuame. Poate afecta pleoapele, dar apare adesea și pe scalp, sprâncene și alte părți ale feței.

Simptome:

 • Roșeață
 • Mâncărime
 • Umflare
 • Piele uscată sau descuamată
 • Piele crăpată sau groasă
 • Ardere sau durere

Tratament:

 1. Evitarea declanșatorilor: Identificarea și evitarea substanțelor care provoacă dermatita de contact este esențială.

 2. Unguente sau creme emoliente: Acestea ajută la hidratarea pielii și pot reduce uscăciunea și mâncărimea.

 3. Corticosteroizi topici: Sunt adesea prescriși pentru a reduce inflamația și mâncărimea. Trebuie folosiți cu prudență pe pleoape, deoarece pielea din această zonă este foarte subțire și sensibilă.

 4. Antihistaminice: Medicamentele antihistaminice orale pot ajuta la reducerea mâncărimii, în special dacă este cauzată de o reacție alergică.

 5. Tacrolimus sau pimecrolimus: Aceste medicamente imunomodulatoare topice pot fi eficiente în tratarea eczemei, în special când corticosteroizii nu sunt potriviți sau nu au avut efect.

 6. Consultație dermatologică: În cazurile severe sau persistente, poate fi necesară consultarea unui dermatolog pentru evaluare și tratament adecvat.

Este important să nu vă frecați sau să vă zgâriați pleoapele, deoarece aceasta poate agrava simptomele și poate duce la complicații. Dacă bănuiți că aveți eczema pleoapelor, este recomandat să consultați un dermatolog sau un oftalmolog pentru evaluare și recomandări de tratament.