Granulomul dentar, simptome, cauze, tratament naturist

Granulomul dentar reprezintă o leziune inflamatorie cronică care apare la rădăcina unui dinte ca răspuns la o infecție bacteriană care provine, de obicei, dintr-un canal radicular infectat. Este unul dintre cele mai comune tipuri de leziuni periapicale (adica leziuni în jurul vårfului rădăcinii dentare).

Etiologie:

Cauza principală a unui granulom dentar este o infecție persistentă în canalul radicular, adesea ca rezultat al unei carii dentare netratate. Cånd o carie dentară avansează și ajunge la pulpa dintelui, aceasta poate cauza o infecție care se răspåndește la rădăcina dintelui și în țesuturile înconjurătoare.

Simptome:

Un granulom dentar poate fi asimptomatic la început, dar în timp poate provoca simptome precum:

  1. Durere sau sensibilitate în zona dintelui afectat.
  2. Umflături sau bule pline cu puroi (abcese) în zona rădăcinii dintelui.
  3. O senzație de presiune în jurul dintelui afectat.
  4. Decolorare sau schimbarea culorii dintelui.
  5. Puroi sau sånge la masticație sau la periaj.

Diagnostic:

Diagnosticul se face de obicei pe baza examinării clinice și a radiografiilor dentare. Radiografiile vor arăta o zonă radiolucentă (mai închisă la culoare) în jurul vårfului rădăcinii dintelui afectat, indicånd prezența granulomului.

Tratament:

Tratamentul pentru granulomul dentar se concentrează pe eliminarea infecției:

  1. Tratamentul endodontic (tratarea canalului radicular): Acesta este tratamentul principal și implică curățarea, modelarea și obturația canalului radicular pentru a elimina infecția și pentru a preveni reinfectarea.
  2. Rezecție apicală: Dacă tratamentul endodontic nu reușește sau dacă granulomul este foarte mare, poate fi necesară o intervenție chirurgicală pentru a îndepărta vårful rădăcinii afectate și țesutul inflamat din jur.
  3. Extractia dintelui: În cazurile în care dintele este prea deteriorat pentru a fi salvat sau dacă tratamentul endodontic și rezecția apicală nu sunt fezabile sau nu au reușit, extracția dintelui poate fi necesară.

După tratament, este esențial să se mențină o bună igienă orală și să se efectueze controale dentare regulate pentru a preveni recidiva și pentru a monitoriza vindecarea.