Hiperplazia gingivală, simptome, cauze, tratament

Hiperplazia gingivală se referă la mărirea anormală sau proliferarea țesutului gingival (țesutul gingival înconjoară și susține dinții). Aceasta poate afecta o parte sau întreaga gingie și poate fi cauzată de diverse factori.

Cauzele hiperplaziei gingivale pot include:

 1. Medicamente: Anumite medicamente, precum medicamentele anticonvulsivante (de exemplu, fenitoina), medicamentele pentru insuficiență cardiacă (precum ciclosporina) și unele tipuri de medicamente antihipertensive (precum blocantele de canale de calciu, inclusiv nifedipina) pot duce la hiperplazie gingivală.

 2. Inflamația gingivală: O igienă orală precară poate duce la inflamația gingivală, iar în prezența factorilor de mai sus, riscul de hiperplazie gingivală crește.

 3. Boli sistemice: Afecțiuni precum leucemia și anumite afecțiuni genetice pot provoca hiperplazie gingivală.

 4. Modificări hormonale: Perioadele de schimbări hormonale, cum ar fi pubertatea, sarcina sau menstruația, pot predispune la hiperplazie gingivală.

 5. Boli gingivale: Anumite tipuri de boli gingivale, în special cele necrotizante, pot duce la hiperplazie.

Simptomele hiperplaziei gingivale includ:

 • Gingii mărite, roșii sau umflate
 • Sångerare gingivală
 • Durere sau sensibilitate gingivală
 • Dificultăți în masticare sau vorbire (în cazurile severe)

Tratament:

Tratamentul hiperplaziei gingivale depinde de cauza subiacentă:

 • Dacă este cauzată de medicamente, se poate lua în considerare ajustarea sau schimbarea tratamentului, în consult cu medicul.
 • Menținerea unei igiene orale riguroase este esențială. Curățarea profesională regulată și instrucțiunile privind igiena orală pot fi utile.
 • În cazurile severe sau atunci cånd hiperplazia interferează cu funcțiile normale, poate fi necesară intervenția chirurgicală pentru a elimina excesul de țesut gingival.
 • În cazul în care cauza este o boală sistemica sau o afecțiune specifică, tratamentul acesteia poate ajuta la ameliorarea simptomelor.

Dacă suspectați că aveți hiperplazie gingivală, este important să consultați un medic dentist pentru evaluare și recomandări de tratament.