Glosita romboidă, simptome, cauze, tratament naturist

Glosita romboidă mediană (GRM) este o afecțiune benignă, cronică, a limbii, caracterizată printr-o zonă eritematoasă, bine delimitată, de formă romboidală, situată pe linia mediană a părții posterioare a limbii. Zona afectată este adesea netedă datorită atrofiei papilelor filiforme.

Etiologie:

Cauza exactă a GRM nu este pe deplin înțeleasă, dar se crede că este asociată cu o infecție fungică, în special cu Candida albicans. Alți factori care pot contribui includ:

  1. Xerostomia (senzația de gură uscată).
  2. Modificări hormonale.
  3. Fumatul.
  4. Imunodepresie.
  5. Diabet zaharat.
  6. Utilizarea de proteze dentare.

Simptome:

Mulți pacienți cu GRM nu au simptome și afecțiunea este adesea descoperită în timpul unui examen dentar de rutină. Atunci cånd sunt prezente simptome, acestea pot include:

  1. O zonă roșie, netedă, de formă romboidală pe linia mediană a limbii.
  2. Disconfort sau arsură la nivelul zonei afectate, în special atunci cånd se consumă alimente picante sau acide.
  3. Senzație de gură uscată.

Tratament:

Dacă se suspectează o infecție cu Candida, tratamentul poate include antifungice, fie topice (aplicate direct pe limbă), fie sistemice (administrate oral). Exemple de medicamente antifungice includ nistatina sau fluconazolul.

De asemenea, este importantă menținerea unei bune igiene orale și, dacă este cazul, ajustarea sau înlocuirea protezelor dentare. Fumatul și consumul de alcool ar trebui redus sau eliminat pentru a evita agravarea simptomelor.

Chiar dacă GRM este benignă și nu necesită tratament în absența simptomelor, este totuși recomandat să aveți un control regulat de către un medic dentist sau un medic stomatolog pentru a monitoriza afecțiunea și pentru a exclude alte afecțiuni mai grave. Dacă observați orice modificări în aspectul sau dimensiunea leziunii, ar trebui să consultați un specialist.