Gingivita in scorbut, simptome, cauze, tratament naturist

Scorbutul este o afecțiune cauzată de o lipsă severă de vitamina C (acid ascorbic) în dietă. Aceasta vitamina este esențială pentru producerea de colagen, o proteină care joacă un rol crucial în cicatrizarea rănilor și în menținerea sănătății țesuturilor conjunctive, inclusiv a gingiilor.

Gingivita asociată cu scorbutul se manifestă în moduri specifice și, deși este un simptom al scorbutului, poate fi destul de severă.

Simptome:

 1. Gingii sângerânde: Gingiile pot sângera ușor, chiar și fără stimulare.
 2. Gingii umflate și dureroase: Acestea pot fi roșii, inflamate și pot fi dureroase la atingere.
 3. Gingii moi și friabile: Lipsa colagenului face ca țesuturile să devină mai slabe și mai puțin elastice.
 4. Pierderea dinților: Datorită deteriorării țesuturilor și oaselor care susțin dinții, aceștia pot deveni mobili și pot cădea.
 5. Vindecare lentă: Rănile sau leziunile gingivale pot dura mult timp să se vindece.

Cauze:

Scorbutul, și prin urmare gingivita asociată cu scorbutul, este cauzată de o lipsă de vitamina C. Aceasta deficiență poate apărea din cauza:

 • Dieta săracă în fructe și legume proaspete.
 • Malnutriție sau tulburări alimentare.
 • Anumite boli sau afecțiuni care afectează capacitatea corpului de a absorbi vitamina C din alimente.

Tratament:

 1. Suplimentare cu vitamina C: Tratarea scorbutului necesită suplimentarea cu vitamina C. În general, simptomele încep să se amelioreze în decurs de 24-48 de ore după începerea tratamentului.
 2. Igiena orală: Este esențial să se mențină o bună igienă orală pentru a ajuta la vindecarea gingiilor și prevenirea infecțiilor.
 3. Dieta echilibrată: Consumul regulat de fructe și legume proaspete este crucial pentru prevenirea reapariției scorbutului.

Este important să se recunoască și să se trateze scorbutul cât mai repede posibil pentru a preveni complicațiile severe. Dacă suspectați că aveți scorbut sau gingivită cauzată de scorbut, ar trebui să consultați un medic cât mai curând posibil.