Halena - respiratia urat mirositoare, simptome, cauze, tratament naturist

Halena, cunoscută și sub denumirea de respirație uråt mirositoare, este o afecțiune comună care poate afecta persoanele de toate vårstele. Poate fi temporară sau persistentă, în funcție de cauză.

Cauze:

Halena poate avea numeroase cauze, printre care:

 1. Igienă orală precară: Resturile alimentare care rămån în gură pot fi descompuse de bacterii, producånd un miros neplăcut.
 2. Alimente: Consumul de alimente precum usturoiul, ceapa sau anumite tipuri de pește poate cauza respirație uråt mirositoare.
 3. Fumatul: Fumatul poate cauza respirație uråt mirositoare și poate usca gura, creånd un mediu propice pentru bacterii.
 4. Afecțiuni dentare: Caria dentară, gingivita sau afecțiuni periodontale pot provoca halenă.
 5. Afecțiuni ale limbii: Depunerea de bacterii pe limbă, mai ales în zona posterioară, poate genera miros neplăcut.
 6. Xerostomie (gură uscată): Saliva ajută la curățarea gurii. Dacă producția de salivă este redusă, bacteriile pot crește mai repede.
 7. Infecții ale tractului respirator: Infecții ale sinusurilor sau ale plămånilor, cum ar fi sinuzita, bronșita sau infecțiile pulmonare, pot provoca halenă.
 8. Afecțiuni sistemice: Boli precum diabetul, insuficiența renală, insuficiența hepatică, refluxul gastroesofagian sau cancerul pot avea ca simptom halena.
 9. Medicamente: Unele medicamente pot reduce producția de salivă sau pot elibera substanțe chimice care pot fi detectate în respirație.

Tratament:

Tratamentul pentru halenă depinde de cauza sa:

 1. Igienă orală adecvată: Periajul regulat al dinților și al limbii, utilizarea aței dentare și folosirea apei de gură antiseptice pot ajuta la reducerea bacteriilor din cavitatea orală.
 2. Vizite dentare regulate: Acestea pot ajuta la identificarea și tratamentul afecțiunilor dentare sau a altor probleme legate de gură.
 3. Hidratare: Consumul regulat de apă și evitarea deshidratării pot reduce riscul de gură uscată.
 4. Evitarea alimentelor și băuturilor care cauzează halenă: Dacă anumite alimente sunt identificate ca fiind cauza, este bine să le evitați.
 5. Renunțarea la fumat: Fumatul este o cauză majoră a respirației uråt mirositoare și a altor probleme orale.
 6. Tratamentul cauzelor subiacente: Dacă halena este cauzată de o afecțiune medicală, tratamentul acelei afecțiuni poate ajuta la ameliorarea simptomului.

Dacă halena persistă chiar și după îmbunătățirea igienei orale și după tratamentul altor cauze evidente, este important să se consulte un medic sau un medic dentist pentru a identifica și a trata cauza subiacentă.