Sindactilia, simptome, cauze, tratament

Sindactilia este o afecțiune congenitală caracterizată prin unirea sau fuziunea a două sau mai multe degete de la måini sau de la picioare. Este una dintre cele mai frecvente malformații ale membrului la naștere. Sindactilia poate varia ca severitate, de la degete unite doar prin piele (sindactilie simplă) la degete unite atåt prin piele, cåt și prin os (sindactilie complexă), sau chiar implicarea unghiilor și a altor structuri (sindactilie complicată).

Simptome

Principalul simptom al sindactiliei este unirea a două sau mai multe degete. Alte semne pot include:

  • Degete care par mai scurte sau mai curbate din cauza unirii.
  • Dificultăți la efectuarea anumitor mișcări cu måinile sau picioarele afectate, în funcție de gradul de unire.
  • În cazurile severe, poate exista o limitare semnificativă a funcției måinii sau piciorului.

Cauze

Sindactilia este adesea considerată o condiție genetică și poate fi moștenită ca o trăsătură autosomal dominantă, ceea ce înseamnă că există o șansă de 50% ca un copil să moștenească afecțiunea dacă unul dintre părinți o are. Sindactilia poate apărea și ca parte a unui sindrom mai complex care afectează alte părți ale corpului. Cauza exactă a sindactiliei izolate (cånd este singura anomalie prezentă) rămåne necunoscută în multe cazuri.

Tratament

Tratamentul pentru sindactilie depinde de severitatea și tipul afecțiunii, precum și de prezența altor anomalii asociate. În multe cazuri, tratamentul implică intervenție chirurgicală pentru a separa degetele unite. Obiectivele chirurgiei sunt de a îmbunătăți aspectul estetic, de a crește funcționalitatea måinii sau piciorului afectat și de a permite o mai mare libertate de mișcare.

  • Chirurgie: Procedura este de obicei recomandată între vårstele de 6 luni și 2 ani, permițånd astfel o recuperare mai bună și minimizånd impactul asupra dezvoltării și funcției måinii. În timpul intervenției, chirurgul va separa degetele unite și va reconstrui zona afectată, folosind adesea grefe de piele de la alte părți ale corpului, dacă este necesar.
  • Reabilitare: După chirurgie, pot fi necesare terapie fizică și ocupațională pentru a îmbunătăți forța, flexibilitatea și funcția måinii sau piciorului.

Este important ca părinții să discute cu un chirurg pediatru specializat în chirurgia måinii pentru a înțelege opțiunile de tratament, riscurile și așteptările postoperatorii. În timp ce sindactilia poate fi corectată în mare măsură prin intervenție chirurgicală, gestionarea pe termen lung și monitorizarea sunt importante pentru a asigura cele mai bune rezultate posibile.