Keratoza pilara, simptome, cauze, tratament
Keratoza pilară este o afecțiune cutanată benignă, frecventă, care apare ca o serie de mici, umflături dure, adesea cu aspect de "piele de găină", în special pe coapse, brațe, fese și obraji. Aceste umflături sunt, de fapt, dopuri de celule moarte ale pielii care s-au format în jurul fiecărui fir de păr.
Cauze și factori de risc: Keratoza pilară este cauzată de o acumulare a keratinei, proteina care protejează pielea de infecții și de alți factori dăunători. Această acumulare formează un dop care blochează deschiderea foliculilor piloși. Exact ce cauzează această acumulare nu este cunoscut, dar pare că are o componentă ereditară.
Simptome:
- Mici umflături albe sau roșii, adesea pe coapse, brațe sau fese.
- Piele uscată și aspră în zonele cu umflături.
- Måncărime (rar).
- Umflături care se pot înroși sau inflama în urma scărpinatului.
Tratament: Keratoza pilară nu necesită tratament și adesea dispare de la sine odată cu înaintarea în vårstă. Cu toate acestea, dacă simptomele sunt deranjante, există opțiuni de tratament disponibile:
- Exfoliere: Folosirea unui exfoliant fizic sau chimic poate ajuta la îndepărtarea celulelor moarte ale pielii și la desfundarea porilor.
- Creme și loțiuni: Cremele cu acid salicilic, acid lactic sau uree pot ajuta la exfolierea și hidratarea pielii.
- Retinoizi: Sunt derivați din vitamina A și pot ajuta la deschiderea porilor blocați. Acestea pot irita pielea și trebuie utilizate sub îndrumarea unui dermatolog.
- Hidratare: Aplicarea regulată a unei creme sau loțiuni hidratante poate ameliora simptomele.
Prevenirea keratozei pilară poate fi dificilă deoarece cauzele exacte nu sunt bine înțelese. Cu toate acestea, menținerea pielii hidratate și evitarea uscării excesive poate reduce simptomele. Dacă aveți keratoza pilară și aceasta vă deranjează sau aveți alte preocupări legate de piele, ar trebui să consultați un dermatolog.