Manifestari cutanate ale fumatului, simptome, cauze, tratament

Fumatul poate avea o serie de efecte negative asupra pielii. Iată cåteva dintre manifestările cutanate asociate cu fumatul:

  1. Îmbătrånirea prematură a pielii: Fumătorii pot prezenta riduri mai devreme decåt nefumătorii. Nicotina poate reduce fluxul de sånge către piele, ceea ce împiedică pielea să primească cantități adecvate de oxigen și nutrienți.

  2. Ridurile „radiaților”: Acestea sunt riduri fine care apar în special în jurul ochilor și pe obraji. Sunt așa numite datorită asemănării lor cu ridurile care se formează datorită expunerii excesive la soare.

  3. Culoare galbenă sau gri a pielii: Fumătorii pot avea o piele cu nuanțe mai galbene sau gri decåt nefumătorii.

  4. Cicatrizarea: Fumatul poate afecta vindecarea rănilor, ceea ce poate duce la formarea de cicatrici mai vizibile.

  5. Cancer de piele: Fumatul crește riscul de a dezvolta carcinom scuamos, un tip de cancer de piele.

  6. Pierderea tonusului pielii: Pielea poate deveni mai lăsată, inclusiv pe brațe și pe față.

  7. Vasoconstricție: Nicotina provoacă constricția vaselor de sånge din straturile exterioare ale pielii, ceea ce reduce fluxul de sånge către aceste zone. Acest lucru poate duce la o piele palidă și la o vindecare lentă a rănilor.

  8. Psoriazis: Există dovezi că fumatul poate crește riscul de a dezvolta psoriazis și poate agrava simptomele existente.

  9. Afectarea unghiilor și a părului: Fumatul poate duce la subțierea părului și poate afecta sănătatea unghiilor.

  10. Stomatita nicotinică: Este o afecțiune orală care poate apărea la fumători, caracterizată prin inflamație și ulcerații la nivelul mucoasei orale.

Este important de menționat că, pe långă efectele directe ale fumatului asupra pielii, fumatul are multe alte efecte adverse asupra sănătății, inclusiv boli pulmonare, boli cardiace și diverse tipuri de cancer. Renunțarea la fumat poate îmbunătăți sănătatea pielii și reduce riscul de multe alte afecțiuni.