Lipogranulom, simptome, cauze, tratament

Lipogranulomul reprezintă o reacție inflamatorie a țesutului la prezența lipidelor (grăsimilor) care au fost depuse sau injectate în țesuturile subcutanate. Este adesea o reacție a corpului la grăsimi străine, cum ar fi uleiurile sau anumite substanțe injectabile.

Caracteristici și cauze:

  1. Etiologie: Lipogranuloamele pot apărea după injecții de substanțe grase sau uleiuri, cum ar fi cele utilizate pentru a augmenta anumite părți ale corpului (de exemplu, buze, såni). De asemenea, ele pot fi cauzate de traumatisme care duc la eliberarea de grăsime din celulele adipose în țesut.

  2. Apariție: Un lipogranulom se poate prezenta sub forma unei nodulități sau masă tare în țesutul subcutanat.

  3. Caracteristici histologice: La microscop, un lipogranulom arată ca o colecție de macrofage care au inglobat lipide, împreună cu alte celule inflamatorii, formånd așa-numitele celule gigante de tip multinucleat.

Tratamentul poate varia în funcție de cauza și dimensiunea lipogranulomului:

  • Pentru formele mici, observația poate fi suficientă, deoarece unele pot regresa de la sine.
  • Pentru formele mai mari sau cele care cauzează simptome, excizia chirurgicală poate fi necesară.
  • În cazul în care lipogranulomul este rezultatul unei substanțe injectabile, îndepărtarea substanței poate ajuta la rezolvarea leziunii.

Dacă suspectați prezența unui lipogranulom sau aveți îngrijorări legate de starea pielii, este esențial să consultați un dermatolog sau chirurg plastician pentru evaluare și recomandări adecvate.