Malacoplakie, simptome, cauze, tratament
Malacoplakia este o afecțiune granulomatoasă rară, caracterizată prin formarea de plăci sau noduli moi în anumite organe ale corpului. Cea mai frecventă zonă afectată este vezica urinară, dar malacoplakia poate apărea și în alte organe, inclusiv rinichii, prostata, plămånii, tractul gastrointestinal și pielea.
Cauze și patogeneza:
- Malacoplakia este legată de o deficiență în capacitatea macrofagelor (un tip de celulă a sistemului imunitar) de a distruge bacteriile ingerate. Acest lucru duce la acumularea bacteriilor în interiorul celulelor și formarea de granuloame specifice.
- Cauza exactă a malacoplakiei rămåne neclară, dar este adesea asociată cu infecții bacteriene, în special de Escherichia coli.
Caracteristici histologice:
- La examenul microscopic, malacoplakia prezintă celule mari, spumoase, numite histiocite von Hansemann.
- Un alt aspect histologic distinctiv al malacoplakiei este prezența corpurilor Michaelis-Gutmann, care sunt incluziuni intracelulare calcoase și bazofile.
Tratament:
- Tratamentul malacoplakiei depinde de localizarea și extinderea leziunii. În cazul malacoplakiei vezicale, terapia antibiotică prelungită poate fi eficientă. În unele cazuri, îndepărtarea chirurgicală a leziunilor poate fi necesară.
Datorită naturii sale rare, diagnosticul și managementul malacoplakiei pot fi dificile și ar trebui să fie gestionate de medici specializați în domeniile respective. Se recomandă consultarea unui specialist pentru evaluare și recomandări de tratament specifice.