Halena - respiratia urat mirositoare, simptome, cauze, tratament

Halena, cunoscută și sub denumirea de respirație uråt mirositoare, este o problemă comună care afectează multe persoane la un moment dat în viață. Există numeroase cauze posibile pentru halenă, și înțelegerea acestora poate ajuta la identificarea soluției potrivite.

Cauze comune ale halenei:

 1. Igienă orală inadecvată: Resturile de måncare care rămån între dinți, pe limbă sau sub gingie pot fi descompuse de bacterii, producånd un miros neplăcut.
 2. Alimente: Consumul de alimente precum ceapa, usturoiul sau unele condimente poate cauza un miros temporar neplăcut.
 3. Fumatul și tutunul: Acestea pot cauza mirosul respirației să se deterioreze.
 4. Infecții orale: Afectiuni precum cariile dentare, boala gingivală sau infecțiile fungice ale gurii pot provoca halenă.
 5. Afectiuni ale gåtului sau sinusurilor: Infecții precum sinuzita sau amigdalita pot cauza respirație uråt mirositoare.
 6. Afecțiuni sistemice: Bolile de ficat, insuficiența renală, diabetul și unele boli gastrointestinale pot avea halenă ca simptom.
 7. Boli pulmonare: Afecțiuni precum pneumonia, bronșita, infecțiile pulmonare sau neoplaziile pulmonare pot provoca halenă.
 8. Xerostomie (gura uscată): Producția redusă de salivă poate duce la o acumulare de bacterii în gură, cauzånd miros neplăcut.
 9. Medicamente: Unele medicamente pot provoca gură uscată sau pot elibera substanțe chimice care sunt transportate în aerul expirat, ducånd la halenă.

Soluții și tratament:

 1. Igienă orală riguroasă: Periați-vă dinții cel puțin de două ori pe zi, utilizați ață dentară zilnic și folosiți o periuță pentru limba sau un răzuitor de limba pentru a îndepărta bacteriile.
 2. Gargară: Folosirea unei gărgele antimicrobiene poate ajuta la reducerea bacteriilor.
 3. Vizite regulate la stomatolog: Acest lucru poate identifica și trata problemele orale înainte de a deveni grave.
 4. Beți suficientă apă: Hidratarea ajută la menținerea producției de salivă și la spălarea bacteriilor și a resturilor alimentare.
 5. Evitați alimentele și băuturile care provoacă halenă.
 6. Încetați să fumați: Renunțarea la fumat poate îmbunătăți semnificativ respirația și sănătatea generală.
 7. Rezolvarea problemelor medicale de bază: Dacă halena este cauzată de o afecțiune medicală, tratamentul acesteia ar trebui să rezolve și simptomul halenei.

Dacă halena persistă în ciuda măsurilor luate, este important să consultați un stomatolog sau medic pentru a determina cauza subiacentă și pentru a primi tratament adecvat.