Varice esofagiene, simptome, cauze, tratament

Varicele esofagiene sunt venele dilatate și umflate situate în esofag, canalul muscular care conectează gura cu stomacul. Aceste varice pot fi o complicație gravă a hipertensiunii portale, o afecțiune caracterizată prin creșterea presiunii în sistemul de vene care transportă sângele din intestine spre ficat. Iată mai multe detalii despre simptome, cauze și tratamentul varicelor esofagiene:

Simptome:

Varicele esofagiene pot fi asimptomatice până când se produc complicații. Când apar simptome, acestea pot include:

  1. Hemoragie: Sângerare din varicele esofagiene este cea mai frecventă și gravă complicație. Sângerarea poate provoca vărsături cu sânge sau scaune cu sânge (hematemeză sau melena) și poate fi potențial mortală.

  2. Disfagie: Dificultate la înghițire poate apărea dacă varicele esofagiene cresc în dimensiune și îngustează lumenul esofagului.

  3. Durere abdominală: Durerea în partea superioară a abdomenului poate fi prezentă, dar nu este un simptom specific.

  4. Greață și vărsături: Aceste simptome pot apărea în special în cazul sângerărilor sau complicațiilor asociate.

Cauze:

Principala cauză a varicelor esofagiene este hipertensiunea portală, care poate fi cauzată de:

  1. Ciroza hepatică: Ciroza este o afecțiune caracterizată prin deteriorarea ficatului și înlocuirea țesutului sănătos cu țesut cicatricial. Aceasta poate fi cauzată de alcoolism, hepatita cronică, boala hepatică grasă nonalcoolică și alte afecțiuni hepatice.

  2. Tromboza portală: Obstrucția sau înfundarea venei portale, care transportă sângele din intestine spre ficat, poate duce la hipertensiune portală și varice esofagiene.

Tratament:

Tratamentul varicelor esofagiene are ca scop prevenirea complicațiilor și constă în:

  1. Endoscopie: O procedură numită endoscopie superioară poate fi utilizată pentru a evalua varicele esofagiene și pentru a efectua tratamentul. Se pot efectua injecții de substanțe care închid varicele sau se pot aplica benzi elastice pentru a le comprima.

  2. Medicamente: Medicamente precum beta-blocantele pot fi prescrise pentru a reduce presiunea în venele esofagiene și pentru a preveni sângerarea.

  3. Intervenții chirurgicale: În cazurile severe sau în cazul sângerărilor masive, pot fi necesare intervenții chirurgicale pentru a trata varicele esofagiene.

Este important ca pacienții cu varice esofagiene să primească îngrijire medicală regulată pentru a monitoriza și trata afecțiunea și a preveni complicațiile grave, cum ar fi hemoragia. Pacienții cu ciroză hepatică ar trebui să primească îngrijire continuă pentru a gestiona starea lor hepatică subiacentă.