Excesul de vasopresina si sindroamele asociate (SIADH), simptome, cauze, tratament

Sindromul de secreție inadecvată de hormon antidiuretic (SIADH) este o afecțiune în care glanda pituitară sau alte părți ale sistemului nervos eliberează prea multă vasopresină (hormonul antidiuretic). Vasopresina este responsabilă de reglarea retenției de apă în rinichi. Atunci cånd nivelul de vasopresină este prea mare, corpul reține excesiv apă, ducånd la diluarea concentrației sanguine și apariția simptomelor.

Simptome ale SIADH: Simptomele sindromului SIADH pot varia în funcție de gravitatea afecțiunii și pot include:

 1. Retenție de apă: Principalul simptom, care poate duce la edem (umflarea) și creșterea greutății.
 2. Hiponatremie: Niveluri scăzute de sodiu în sånge, ceea ce poate cauza:
  Tulburări gastrointestinale: Stomatită (inflamația mucoasei gurii) sau greață.
  • Slăbiciune și oboseală.
  • Nausee și vărsături.
  • Dureri de cap.
  • Confuzie sau comportament confuz.
  • Convulsii sau chiar comă în cazurile grave.

Cauze ale SIADH: SIADH poate fi cauzat de mai multe condiții și factori, inclusiv:

 1. Tumori cerebrale: Unele tumori cerebrale pot secreta vasopresină în exces.
 2. Afecțiuni pulmonare: Cum ar fi pneumonie, tuberculoză sau fibroză pulmonară.
 3. Medicamente: Unele medicamente, cum ar fi antidepresivele, antipsihoticele și chimioterapia, pot influența nivelul de vasopresină.
 4. Boli de rinichi: Cum ar fi insuficiența renală sau boli renale cronice.

Tratamentul SIADH: Tratamentul SIADH se concentrează pe corectarea nivelurilor anormale de sodiu în sånge și pe gestionarea cauzei subiacente. Opțiunile de tratament pot include:

 1. Limitarea aportului de apă: Adesea, este necesar să se limiteze cantitatea de apă pe care o poate consuma pacientul pentru a preveni retenția de apă excesivă.
 2. Medicație: Medicamente diuretice sau medicamente care împiedică acțiunea vasopresinei pot fi utilizate pentru a elimina excesul de apă din organism sau pentru a bloca efectul vasopresinei.
 3. Tratamentul cauzei subiacente: Dacă SIADH este cauzat de o tumoare sau altă afecțiune, tratamentul acesteia este adesea necesar.

Este important ca tratamentul SIADH să fie personalizat în funcție de cazul individual, și să fie efectuat sub supravegherea unui medic, deoarece tulburările electrolitice și nivelurile anormale de sodiu în sånge pot fi periculoase pentru sănătate și pot necesita gestionare medicală adecvată.