Criza Addisoniană, simptome, cauze, tratament

Criza Addisoniană, cunoscută și sub numele de insuficiența adrenală acută, este o afecțiune medicală gravă care apare atunci când glandele suprarenale nu pot produce suficienți hormoni adrenalini, cum ar fi cortizolul și aldosteronul, pentru a menține funcționarea normală a corpului. Această stare poate fi fatală și necesită tratament de urgență. Iată mai multe detalii despre simptome, cauze și tratamentul crizei Addisoniene:

Simptome:

Simptomele unei crize Addisoniene pot apărea brusc și pot include:

 1. Slăbiciune musculară severă: Pacientul poate fi extrem de slăbit și poate avea dificultăți în mișcarea sau chiar în menținerea poziției verticală.

 2. Tensiune arterială scăzută: Hipotensiunea arterială este un simptom caracteristic al crizei Addisoniene și poate duce la leșin sau amețeli.

 3. Confuzie sau pierderea cunoștinței: Pacientul poate prezenta confuzie mentală sau chiar să intre în comă.

 4. Niveluri scăzute de sodiu: Dezechilibrele electrolitice pot determina niveluri scăzute de sodiu în sânge, ceea ce poate duce la simptome neurologice, cum ar fi letargia sau convulsiile.

 5. Grețuri, vărsături și diaree: Aceste simptome pot apărea în special la pacienții cu tulburări gastrointestinale.

 6. Hidratare deficitară: Pacientul poate prezenta semne de deshidratare severă.

 7. Scădere în greutate: Pierderea în greutate involuntară este comună în criza Addisoniană.

Cauze:

Principala cauză a crizei Addisoniene este insuficiența suprarenală acută, care poate fi declanșată de mai mulți factori, inclusiv:

 1. Întreruperea bruscă a tratamentului: La pacienții cu boala Addison, care primesc tratament cu corticosteroizi, întreruperea bruscă a acestor medicamente poate declanșa criza.

 2. Infecții: Infecțiile severe, precum sepsisul sau tuberculoza, pot afecta funcția glandelor suprarenale.

 3. Traumatisme sau intervenții chirurgicale: Un stres major, cum ar fi un traumatism sau o intervenție chirurgicală, poate duce la criză Addisoniană.

Tratament:

Criza Addisoniană reprezintă o urgență medicală și necesită tratament imediat în spital. Tratamentul poate include:

 1. Administrarea de corticosteroizi: Se administrează corticosteroizi, cum ar fi hidrocortizonul, în doze mari pentru a înlocui hormonii adrenalini deficienți.

 2. Reechilibrarea hidrică și a electroliților: Dacă există dezechilibre electrolitice, se vor administra lichide și electroliți pentru a corecta aceste probleme.

 3. Tratamentul cauzei subiacente: Dacă o infecție sau altă afecțiune a cauzat criza Addisoniană, aceasta trebuie tratată corespunzător.

Este esențial să căutați imediat asistență medicală dacă suspectați o criză Addisoniană, deoarece aceasta este o afecțiune potențial fatală. Cu tratamentul adecvat și prompt, majoritatea pacienților pot recupera, dar se pot necesita ajustări ale medicamentelor și management pe termen lung al insuficienței suprarenale pentru a preveni recurențele.