Criza tireotoxică, simptome, cauze, tratament

Criza tireotoxică, cunoscută și sub numele de furtună tiroidiană, reprezintă o complicație gravă a bolii Basedow-Graves sau a altor afecțiuni tiroidiene hipertiroidiene. Această stare se caracterizează printr-un exces de hormoni tiroidieni (tiroxină și triiodotironină) în sånge și poate fi periculoasă pentru viață. Iată mai multe detalii despre simptome, cauze și tratamentul crizei tireotoxice:

Simptome:

Simptomele crizei tireotoxice pot fi severe și pot include:

 1. Hiperactivitate: Pacientul poate deveni extrem de agitat sau anxios.

 2. Aritmii cardiace: Tahicardia (ritm cardiac rapid) este comună și poate progresa la fibrilație atrială sau alte tulburări de ritm cardiac.

 3. Febra: Pacientul poate prezenta febră cu temperaturi ridicate.

 4. Tremur: Tremurul måinilor și al altor părți ale corpului este frecvent.

 5. Dificultăți de respirație: Respirația poate deveni rapidă și dificilă.

 6. Hipertensiune arterială: Tensiunea arterială poate crește semnificativ.

 7. Vărsături și diaree: Aceste simptome pot apărea și pot duce la deshidratare.

 8. Confuzie sau agitație: Starea mentală poate fi afectată, inclusiv confuzie, agitație sau delir.

 9. Pierdere în greutate: Pacientul poate pierde în greutate în mod semnificativ din cauza hipertiroidismului accelerat.

 10. Oboseală extremă: Oboseala poate fi prezentă, deși este eclipsată de agitație și anxietate.

Cauze:

Criza tireotoxică apare de obicei la pacienții cu hipertiroidism (activitate tiroidiană excesivă) și poate fi declanșată de:

 1. Întreruperea bruscă a tratamentului: La pacienții cu hipertiroidism care primesc tratament cu medicamente antitiroidiene, întreruperea bruscă a acestor medicamente poate declanșa criza.

 2. Infecții: Infecțiile severe sau stresul fiziologic (precum intervențiile chirurgicale sau traumatismele) pot agrava hipertiroidismul.

 3. Chirurgia tiroidiană: Uneori, chirurgia tiroidiană poate declanșa o criză tireotoxică.

Tratament:

Criza tireotoxică reprezintă o urgență medicală și necesită spitalizare imediată. Tratamentul vizează scăderea nivelului de hormoni tiroidieni în sånge și poate include:

 1. Administrarea de medicamente: Antitiroidiene, cum ar fi propiltiouracil sau metimazol, pentru a bloca producția de hormoni tiroidieni.

 2. Beta-blocante: Medicamente beta-blocante, cum ar fi propranolol, pentru a controla simptomele cardiovasculare, cum ar fi tahicardia.

 3. Tratament pentru scăderea nivelului de hormoni: Iodul sau iodul radioactiv poate fi folosit pentru a reduce nivelul de hormoni tiroidieni.

 4. Hidratare: Pacientul poate primi lichide intravenoase pentru a trata deshidratarea și alte dezechilibre electrolitice.

 5. Tratamentul cauzei subiacente: Dacă o infecție sau altă afecțiune a cauzat criza tireotoxică, aceasta trebuie tratată corespunzător.

Este esențial să căutați asistență medicală imediată dacă suspectați o criză tireotoxică. Cu tratamentul adecvat și prompt, majoritatea pacienților pot recupera. Dacă aveți diagnosticat hipertiroidism sau luați medicamente pentru tiroidă, este important să mențineți o comunicare strånsă cu medicul dumneavoastră pentru a monitoriza și ajusta tratamentul pe măsură ce este necesar.