Neoplazia endocrina multipla - NEM, simptome, cauze, tratament

Neoplasia endocrină multiplă (NEM) este o tulburare genetică rară care afectează glandele endocrine ale corpului, cum ar fi glanda tiroidă, glandele paratiroidiene și glanda pituitară. Există mai multe tipuri de NEM, inclusiv NEM tip 1 (NEM1), NEM tip 2A (NEM2A), NEM tip 2B (NEM2B) și NEM tip 4 (NEM4). Fiecare tip de NEM are caracteristici și gene specifice implicate. Iată mai multe detalii despre simptome, cauze și tratament pentru NEM:

Simptome ale NEM: Simptomele NEM variază în funcție de tipul de NEM și de glandele endocrine afectate. În general, simptomele pot include:

 1. Tumori endocrine multiple: Pacienții cu NEM pot dezvolta tumori în glandele endocrine, cum ar fi adenomii paratiroidei, carcinomul tiroidian medular (NEM2), feocromocitom (NEM2) sau tumori hipofizare.

 2. Tulburări ale glandei paratiroide: Glandele paratiroide reglează nivelurile de calciu din sånge. În NEM, tulburările paratiroide pot duce la hipercalcemie (niveluri crescute de calciu în sånge), cu simptome precum sete, urinare frecventă și oboseală.

 3. Tulburări ale glandei tiroidiene: Glanda tiroidă reglează metabolismul. În NEM, pot apărea tumori tiroidiene, care pot provoca hipertiroidism sau hipotiroidism.

 4. Tumori hipofizare: Glanda pituitară controlează secreția de hormoni din glandele endocrine. Tumori hipofizare pot afecta secreția hormonală, determinånd simptome precum tulburări de vedere, schimbări ale funcției sexuale sau alte simptome legate de secreția hormonală anormală.

Cauze ale NEM: NEM este cauzată de mutații genetice moștenite. Fiecare tip de NEM este legat de mutații genetice specifice:

 • NEM1 este cauzată de mutații în gena MEN1.
 • NEM2A este cauzată de mutații în gena RET.
 • NEM2B este cauzată de mutații în gena RET.
 • NEM4 este cauzată de mutații în gena CDKN1B.

Tratamentul NEM: Tratamentul NEM variază în funcție de tipul de NEM și de glandele afectate. Opțiunile de tratament pot include:

 1. Chirurgia: Chirurgia este adesea necesară pentru a îndepărta tumori, cum ar fi adenomii paratiroidei, feocromocitomul sau tumori tiroidiene.

 2. Medicație: Medicamentele pot fi utilizate pentru a controla nivelurile hormonale, în special în cazurile de hipertiroidism sau pentru a trata simptomele feocromocitomului.

 3. Monitorizarea continuă: Pacienții cu NEM necesită o monitorizare medicală regulată pentru a detecta și trata orice complicații sau noi tumori.

Este important ca pacienții cu NEM să fie îngrijiți de o echipă medicală specializată în endocrinologie și genetica medicală, deoarece tratamentul și gestionarea acestor afecțiuni necesită expertiză specializată. Testarea genetică și consilierea genetică sunt adesea parte integrantă a evaluării și managementului pacienților cu NEM.