Ectopia renala incrucisata, simptome, cauze, tratament

Ectopia renală încrucișată (cruce) reprezintă o anomalie congenitală rară în care un rinichi este situat de partea opusă a corpului, și este de multe ori conectat la ureterul de pe partea opusă. Adică, rinichiul drept se conectează la ureterul stâng și invers. Această condiție poate exista cu sau fără fuziunea rinichilor.

Caracteristici și Tipuri

  1. Cu Fuziune: Rinichii sunt uniți în mijloc, formând adesea un singur rinichi în formă de potcoavă peste linia mediană.
  2. Fără Fuziune: Rinichii rămân separați și pot fi deplasați la nivelul liniei mediane sau pot trece pe partea opusă a corpului.

Simptome

Mulți oameni cu ectopie renală încrucișată nu prezintă simptome și aceasta poate fi adesea o descoperire incidentală. Când apar simptome, acestea pot include infecții urinare recurente, durere abdominală sau probleme de micțiune.

Diagnostic

  • Ecografia Renală: este metoda initială pentru evaluarea poziției rinichilor.
  • Tomografia Computerizată (CT) sau Imagistica prin Rezonanță Magnetică (IRM): pot furniza detalii mai clare despre anatomia rinichilor și a altor structuri asociate.
  • Urografie: poate fi folosită pentru a vizualiza sistemul colector și pentru a identifica orice anomalii structurale.

Tratament

Tratamentul va depinde de simptome și de orice altă condiție asociată. În absența simptomelor sau complicațiilor, nu este de obicei necesar tratament. În cazurile complicate de infecții recurente, obstrucții sau alte probleme, pot fi necesare intervenții medicale sau chirurgicale.

Management și Precauții

  • Monitorizarea Regulată: Persoanele diagnosticate cu ectopie renală încrucișată ar trebui să fie monitorizate regulat pentru a detecta precoce orice problemă renală.
  • Controlul Infecțiilor Urinare: Infecțiile urinare recurente necesită evaluare și management adecvat pentru a preveni afectarea renală.
  • Consultări Periodice: Este indicată evaluarea regulată a funcției renale prin teste de sânge și urină, mai ales în prezența altor afecțiuni sau simptome.