Apneea nocturnă, simptome, cauze, tratament naturist

Apneea de somn obstructivă, sau apneea nocturnă, este o tulburare în care respirația unei persoane se oprește și începe din nou în mod repetat în timpul somnului. Acesta este un tip comun de tulburare a respirației în somn și este caracterizat prin episoade repetate de obstrucție completă sau parțială a căilor aeriene superioare în timpul somnului.

Simptome:

Simptomele apneei de somn obstructive pot include:
Sforăit zgomotos.
Episoade de oprire a respirației în timpul somnului, observate de altă persoană.
Respirație întreruptă sau sufocantă în somn.
Somnolență excesivă în timpul zilei.
Gura uscată sau gåtul uscat la trezire.
Dureri de cap matinale.
Insomnie sau treziri nocturne frecvente.
Probleme de atenție sau iritabilitate.

Cauze:

Factorii care pot contribui la apneea de somn obstructivă includ:
Excesul de greutate.
Circumferința gåtului largă.
Un canal respirator îngust.
Fumatul.
Consumul de alcool, sedative sau relaxante musculare.
Congestionare nazală.
Diabet.
Sexul masculin.
Vårstă înaintată.

Diagnostic și Tratament:

Diagnosticul de apnee de somn se face adesea prin studii de somn (polisomnografie) care monitorizează diverse funcții corporale în timpul somnului.

Tratamentul poate include:

Modificări ale stilului de viață: Pierderea în greutate și evitarea alcoolului și a somniferelor pot ajuta în unele cazuri.

Utilizarea Dispozitivelor CPAP: Terapia cu presiune pozitivă continuă a căilor aeriene (CPAP) implică purtarea unei măști peste nas și/sau gură în timpul somnului, care furnizează un flux constant de aer care menține căile aeriene deschise.

Aparate Orale: Unele dispozitive orale pot reține limba sau mandibula în față pentru a preveni obstrucția căilor aeriene în timpul somnului.

Chirurgie: Opțiunile chirurgicale pot include uvulopalatofaringoplastie (UPPP), avansarea genioglosă, și altele, în funcție de localizarea și severitatea obstrucției.

Apneea de somn este o afecțiune serioasă care necesită tratament, deoarece poate crește riscul de hipertensiune arterială, afecțiuni cardiace, diabet, depresie și accidente rutiere cauzate de somnolență.