Atelectazie pulmonara, simptome, cauze, tratament

Atelectazia pulmonară este o afecțiune în care o parte a plămånului se colabează sau nu se extinde complet, împiedicånd astfel aerul să ajungă la alveolele pulmonare. Atelectazia nu este o boală, ci mai degrabă un simptom sau o complicație care poate apărea din diverse motive.

Cauze:

Atelectazia poate avea mai multe cauze, inclusiv:

Obstrucție a căilor aeriene: Mucus, tumori sau corpuri străine pot bloca căile aeriene, ducånd la colabarea zonelor pulmonare aferente.
Presiune externă: Tumori, lichid sau aer în cavitatea pleurală pot comprima plămånul.
Surfactant insuficient: Anumite afecțiuni sau leziuni pulmonare pot afecta producția de surfactant, substanța care ajută la menținerea deschise a alveolelor.
Anestezie sau respirație mecanică: Pot cauza atelectazie, în special după intervenții chirurgicale.

Simptome:

Simptomele atelectaziei depind de gradul și localizarea colabării pulmonare și pot include:
Dificultăți de respirație (dispnee).
Durere toracică.
Tuse.
Tahicardie.

Diagnostic:

Diagnosticul de atelectazie se bazează pe:
Istoric medical și examinare clinică.
Radiografie toracică sau tomografie computerizată (CT).
Bronhoscopie, în cazul în care este suspectată o obstrucție a căilor aeriene.

Tratament:

Tratamentul atelectaziei depinde de cauza acesteia și poate include:

Terapie respiratorie: Exerciții de respirație profundă, utilizarea unui spirometru incentiv sau fizioterapia toracică pot ajuta la reexpandarea zonelor colabate.
Eliminarea Obstrucției: Bronhoscopia pentru îndepărtarea mucusului, sputei sau a corpurilor străine care blochează căile aeriene.
Tratarea Cauzei Underline: De exemplu, drenarea fluidelor sau aerului din cavitatea pleurală sau tratarea infecțiilor pulmonare.

Prevenire:

Prevenirea atelectaziei, în special după intervenții chirurgicale, implică utilizarea de tehnici respiratorii pentru a menține deschise căile aeriene, cum ar fi respirația profundă și tusea controlată, precum și mobilizarea timpurie pentru a reduce riscul de stază pulmonară.