Pneumocistoza, simptome, cauze, tratament

Pneumocistoza, cunoscută și sub denumirea de pneumonie cu Pneumocystis jirovecii (anterior cunoscută ca Pneumocystis carinii), este o infecție pulmonară cauzată de un microorganism numit Pneumocystis jirovecii. Această infecție este mai frecventă la persoanele cu un sistem imunitar slăbit, cum ar fi pacienții cu infecție HIV/SIDA sau cei care primesc tratament imunosupresor (cum ar fi pacienții cu transplant de organe sau cei cu boli autoimune).

Simptome:

Simptomele pneumocistozei pot varia în funcție de severitatea infecției și de starea sistemului imunitar a pacientului, dar pot include:

  • Tuse persistentă, adesea uscată.
  • Dispnee (dificultate la respirație), mai ales la efort.
  • Durere toracică.
  • Febra, care poate fi prezentă sau nu.

Diagnostic:

Diagnosticul pneumocistozei implică de obicei următoarele proceduri:

  • Analiza sputei: Se poate efectua o examinare microscopică a eșantioanelor de spută pentru a identifica Pneumocystis jirovecii.
  • Bronhoscopie cu lavaj bronhoalveolar: Prin introducerea unui tub flexibil în plămåni, se pot colecta mostre de lichid din plămåni pentru analiză.
  • Teste de sånge: Pot ajuta la evaluarea stării sistemului imunitar și a funcției plămånilor.

Tratament:

Tratamentul pneumocistozei implică de obicei administrarea de medicamente antiparazitare, cum ar fi trimetoprim/sulfametoxazol (cotrimoxazol). În cazurile severe sau la pacienții cu sistem imunitar foarte slăbit, pot fi necesare tratamente intravenoase. Este important ca tratamentul să fie început cåt mai curånd posibil pentru a preveni agravarea simptomelor și complicațiile.

Dacă pacientul are un sistem imunitar sănătos și este expus la Pneumocystis jirovecii, este puțin probabil să dezvolte pneumocistoza. Această infecție este mai frecventă la pacienții cu imunitate scăzută, motiv pentru care prevenția și tratamentul adecvat al altor afecțiuni care pot slăbi sistemul imunitar sunt esențiale pentru prevenirea pneumocistozei.