Sindroame de hemoragie alveolară difuză, simptome, cauze, tratament

Sindroamele de hemoragie alveolară difuză (DAD) sunt un grup de afecțiuni caracterizate prin sångerare și inflamație în alveolele pulmonare. Alveolele sunt mici saci de aer din plămåni unde se face schimbul de oxigen și dioxid de carbon în timpul respirației. DAD este o afecțiune gravă care poate afecta funcția normală a plămånilor și poate duce la insuficiență respiratorie.

Există mai multe cauze posibile ale sindroamelor de hemoragie alveolară difuză, inclusiv:

  1. Boli autoimune: Unele boli autoimune, cum ar fi lupusul eritematos sistemic, sindromul Goodpasture sau vasculitele, pot determina sångerarea în alveolele pulmonare prin deteriorarea vaselor de sånge.

  2. Infecții: Infecțiile severe ale plămånilor sau ale sistemului respirator pot cauza inflamație și sångerare în alveole.

  3. Expunerea la substanțe toxice sau iritante: Inhalarea unor substanțe chimice sau particule iritante din mediul de muncă sau din mediu poate duce la leziuni pulmonare și hemoragie.

  4. Medicamente: Unele medicamente, cum ar fi anticoagulantele sau chimioterapia, pot crește riscul de sångerare în alveole.

  5. Alte afecțiuni pulmonare: Alte boli pulmonare, cum ar fi fibroza pulmonară idiopatică sau sindromul de detresă respiratorie acută (ARDS), pot fi asociate cu DAD.

Simptome:

Simptomele sindroamelor de hemoragie alveolară difuză pot include dificultate la respirație (dispnee), tuse cu sånge (hemoptizie), dureri toracice și oboseală. Diagnosticul se bazează pe evaluarea simptomelor, pe investigații imagistice, cum ar fi radiografia toracică sau tomografia computerizată (CT), și pe biopsia pulmonară pentru a confirma prezența sångerării și inflamației în alveole.

Tratament:

Tratamentul depinde de cauza subiacentă și de severitatea afecțiunii. Uneori, DAD poate fi o complicație gravă a altor afecțiuni, cum ar fi ARDS, și poate necesita ventilație mecanică și tratament intensiv în unitatea de terapie intensivă. În cazurile asociate cu boli autoimune sau infecții, tratamentul vizează controlul bolii de bază. Este important ca pacienții cu sindroame de hemoragie alveolară difuză să fie monitorizați și tratați sub supraveghere medicală, deoarece aceasta este o afecțiune serioasă care poate avea consecințe grave asupra sănătății pulmonare și generale.