Tuberculoza pulmonara - TBC, simptome, cauze, tratament

Tuberculoza pulmonară (TBC) este o infecție bacteriană contagioasă cauzată de Mycobacterium tuberculosis, care afectează predominant plămânii, dar poate afecta și alte părți ale corpului. Este o boală majoră de sănătate publică și, în pofida existenței tratamentului, rămâne o cauză importantă de morbiditate și mortalitate la nivel global.

Transmitere:

TBC se transmite prin picăturile de salivă expulzate în aer când o persoană infectată tușește, strănută sau vorbește. Persoanele care trăiesc sau lucrează în apropierea unei persoane infectate sunt la cel mai înalt risc de infectare.

Simptome:

Simptomele TBC pulmonare includ:

 • Tușe persistentă: Durată de peste trei săptămâni.
 • Spută cu sânge: Hemoptizia.
 • Durere toracică
 • Febra
 • Transpirații nocturne
 • Pierdere în greutate
 • Oboseală

Diagnostic:

Diagnosticul TBC pulmonare se bazează pe:

 1. Teste Cutanate (Testul PPD): O injecție subcutanată cu o proteină derivată din tuberculoză, observând reacția cutanată.
 2. Teste de Sânge (IGRA): Măsurarea răspunsului imun la Mycobacterium tuberculosis.
 3. Cultură de Spută: Identificarea bacteriilor Mycobacterium tuberculosis.
 4. Radiografie toracică: Poate arăta semne caracteristice de tuberculoză pulmonară.

Tratament:

Tratamentul TBC pulmonare implică o combinație de antibiotice pentru a eradica bacteria. Tratamentul standard implică un regim de patru medicamente: isoniazid, rifampicin, etambutol și pirazinamidă pentru minim 2 luni, urmat de isoniazid și rifampicin pentru încă 4 luni sau mai mult, în funcție de răspunsul la tratament.

Prevenție:

Prevenirea TBC include:

 1. Vaccinare BCG (Bacille Calmette-Guérin): Acesta este cel mai frecvent utilizat vaccin pentru prevenirea formelor severe de TBC la copii.
 2. Testare și Tratament pentru Infecția Latentă cu TBC: Persoanele cu risc înalt ar trebui testate și tratate pentru infecția latentă cu TBC pentru a preveni dezvoltarea bolii active.
 3. Controlul Infecției în Îngrijirea Sănătății și în Alte Setări cu Risc Înalt: Implementarea unor strategii adecvate de control al infecției pentru a preveni transmiterea M. tuberculosis.

Adherența strictă la tratament este esențială pentru eradicarea completă a bacteriilor și prevenirea dezvoltării rezistenței la medicamente. Rezistența la medicamentele antituberculoase este o problemă crescândă, și gestionarea acestor cazuri poate fi complexă și necesită regimuri de tratament lungi și adesea toxice.