Stranutul, simptome, cauze, tratament

Strănutul este un reflex natural și involuntar al corpului uman și servește la eliminarea iritanților din căile respiratorii superioare, în special din nas. Este declanșat de prezența particulelor străine, a alergenilor sau a infecțiilor în nas, care irită mucoasa nazală.

Mecanismul Strănutului:

  1. Declanșator: Prima etapă implică detectarea unui iritant în nas.
  2. Semnal către creier: Nervii din nas transmit un semnal la creier prin intermediul nervului trigemen, indicånd necesitatea de a strănuta.
  3. Inhalarea: Înainte de strănut, se produce o inhalare profundă, care crește presiunea aerului în plămåni.
  4. Închiderea cailor respiratorii: Epiglota și glota se închid, și mușchii toracici se contractă, creånd presiune în interiorul plămånilor.
  5. Strănut: Glota și epiglota se deschid brusc, iar aerul este expulzat rapid prin nas și gură, eliminånd astfel iritantul.

Cauze Comune ale Strănutului:

  1. Iritanți Ambientali: Praful, fumul, poluarea, parfumurile și alte substanțe chimice pot declanșa strănutul.
  2. Alergeni: Polenul, mucegaiul, blana de animale, și acarienii pot provoca strănuturi la persoanele alergice.
  3. Infecții Virale: Răceala comună și alte infecții ale tractului respirator superior pot cauza strănut.
  4. Lumina Puternică: Unii oameni strănută atunci cånd sunt expuși la lumina soarelui sau la alte surse de lumină puternică, un fenomen numit reflexul strănutului fotic.
  5. Variații de Temperatură: Schimbările bruste de temperatură pot, de asemenea, provoca strănut.

Tratament și Control:

Tratamentul și controlul strănutului depind de cauza subiacentă. Dacă strănutul este datorat alergiilor, antihistaminicele pot fi de ajutor. Dacă este cauzat de infecții, odihna, hidratarea și, în cazuri selectate, medicamentele antivirale sau antibioticele pot fi necesare. Evitarea iritanților cunoscuți și menținerea unui mediu curat și sănătos poate, de asemenea, reduce frecvența strănutului.