Tusea cronică, simptome, cauze, tratament

Tusea cronică este o tuse care persistă mai mult de opt săptămâni la adulți, sau mai mult de patru săptămâni la copii. Tusea cronică este un simptom al unei varietăți de afecțiuni pulmonare și non-pulmonare și poate afecta calitatea vieții, cauzând tulburări de somn, epuizare, dureri de cap, vărsături și, în cazuri severe, fracturi de coaste.

Cauze:

Tusea cronică poate fi cauzată de mai multe condiții, inclusiv:

 1. BPOC (Bronhopneumopatie Cronica Obstructiva)
 2. Astmul
 3. Refluxul Gastroesofagian (RGE)
 4. Sinuzita
 5. Infecții Respiratorii Cronice, cum ar fi Tuberculoza
 6. Medicamente, cum ar fi Inhibitorii ECA (utilizați pentru tratarea hipertensiunii arteriale)
 7. Fumatul
 8. Bronșita
 9. Sindromul de Tuse Post-Virală
 10. Cancer Pulmonar

Diagnostic:

Evaluarea și diagnosticarea tusei cronice includ o anamneză detaliată, un examen fizic și teste suplimentare, cum ar fi:

 • Radiografie toracică
 • Spirometrie
 • Tomografie computarizată (CT)
 • Teste pentru Refluxul Gastroesofagian
 • Culturi de Spută
 • Teste de Sânge

Tratament:

Tratamentul pentru tusea cronică depinde de cauza subiacentă:

 1. Tratament Specific: Tratarea afecțiunii subiacente (ex. antibiotice pentru infecții, medicamente anti-reflux pentru RGE, inhalatoare pentru astm).
 2. Modificări ale Stilului de Viață: Renunțarea la fumat, modificări ale dietei pentru a reduce RGE, și evitarea expunerii la iritanți respiratori.
 3. Medicamente: Antitusive pentru ameliorarea simptomelor, bronhodilatatoare, corticosteroizi inhalatori pentru afecțiuni inflamatorii ale căilor respiratorii.

Prevenție:

Prevenirea tusei cronice se poate realiza prin controlarea și gestionarea eficientă a condițiilor cronice, modificările stilului de viață pentru a evita factorii declanșatori, și folosirea măștilor de protecție pentru a evita inhalarea de substanțe iritante sau toxice.

Deși tusea cronică este adesea benignă și tratabilă, este important să se caute evaluare medicală pentru a identifica și trata orice cauză potențial gravă, în special dacă tusea este asociată cu alte simptome precum scăderea în greutate, hemoptizie, sau dificultăți de respirație.