Ce sunt acizii grași Omega-3?
Acizii grași Omega-3 sunt un tip de grăsime polinesaturată care se găsește într-o varietate de alimente și suplimente. În organism, omega-3 sunt componente ale membranelor celulare și afectează receptorii celulari, influențând o serie de funcții ale corpului, de la reglarea coagulării sângelui până la reducerea inflamației. Acestea sunt asociate cu o varietate de beneficii pentru sănătate și joacă un rol cheie în sănătatea plămânilor, a inimii, a creierului și a vaselor de sânge.
Există trei tipuri principale de acizi grași omega-3 care se găsesc în diferite surse de alimente: Acid alfa-linolenic (ALA); Acid eicosapentaenoic (EPA); Acid docosahexaenoic (DHA). Acizii grași Omega-3 sunt considerați nutrienți esențiali, deoarece nu sunt produși în mod natural de organism și trebuie obținuți din alimente sau suplimente.
Suplimentarea poate fi, de asemenea, demnă de luat în considerare, mai ales dacă fructele de mare nu sunt o parte obișnuită a dietei tale sau dacă întâmpinați dificultăți în satisfacerea nevoilor dvs. numai prin surse de hrană. Suplimentele comune care conțin acizi grași omega-3 includ: Ulei de pește; Ulei de ficat de pește; Ulei de krill; Uleiuri de alge; Uleiul de in.
Beneficiile acizilor grași Omega-3
1. Sprijină sănătatea inimii
Acizii grași Omega-3 au fost studiati pe larg pentru capacitatea lor de a vă menține inima sănătoasă și de a vă proteja împotriva bolilor de inimă. Acizii grași Omega-3 pot îmbunătăți aspecte multiple ale sănătății inimii prin scăderea nivelului de trigliceride, reducerea riscului de aritmie (bătăi neregulate ale inimii) și încetinirea formării plăcii în arter.
De fapt, o analiză a 38 de studii a constatat că acizii grași omega-3 ar putea reduce riscul de a muri din cauza bolilor de inimă și ar putea îmbunătăți rezultatele pentru afecțiunile cardiace, cum ar fi atacul de cord. Într-un alt studiu, suplimentarea cu ulei de pește a redus semnificativ riscul de atac de cord și boli de inimă.
2. Promovează creșterea și dezvoltarea prenatală
Acizii grași Omega-3 sunt deosebit de importanți în timpul sarcinii. Acizii grași omega-3, în special DHA, sunt importanți pentru dezvoltarea creierului și a ochilor la bebelusi. Aportul adecvat de acizi grași omega-3 în timpul sarcinii a fost legat de îmbunătățirea funcției cognitive și a acuității vizuale la sugari. Obținerea suficienților omega-3 în dieta ta poate sprijini sănătatea mamei în timpul sarcinii. De fapt, studiile arată că EPA scade simptomele depresiei și reduce riscul de depresie postpartum după naștere.Unele studii sugerează, de asemenea, că omega-3 ar putea reduce riscul de naștere prematură.
3. Ușurează inflamația
Omega-3 au, de asemenea, proprietăți antiinflamatorii care pot ajuta la reducerea inflamației din organism. Inflamația cronică poate contribui la o listă lungă de afecțiuni, inclusiv obezitate, cancer, boli de inimă și diabet. O meta-analiză a concluzionat că acizii grași omega-3 ar putea reduce nivelul de proteină c-reactivă (CRP), un marker al inflamației, la persoanele cu cancer. O altă revizuire amplă a avut constatări similare, raportând că suplimentarea cu omega-3 ar putea scădea CRP și alți markeri inflamatori la adulții cu diferite afecțiuni de sănătate.
4. Poate îmbunătăți sănătatea mintală
Cercetările au descoperit că omega-3 (acizii grași) pot fi, de asemenea, benefice pentru sănătatea mintală, suplimentarea poate ajuta la ameliorarea simptomelor de depresie și anxietate. Potrivit unui studiu, atât dozele mari, cât și cele mici de suplimente de omega-3 au fost eficiente pentru tratamentul tulburării depresive majore, comparativ cu un placebo. Un alt studiu a arătat că omega-3 ar putea ajuta, de asemenea, la îmbunătățirea simptomelor de anxietate. Cercetătorii cred că omega-3 funcționează prin modificarea anumitor căi din creier, care reglează emoțiile și sunt implicate în dezvoltarea anumitor tulburări psihice.
5. Îmbunătățește funcția creierului
Acizii grași Omega-3 joacă un rol important în reglarea funcției creierului. Se crede că aceștia ajută la protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ, care ar putea fi implicat în dezvoltarea unor afecțiuni precum boala Alzheimer. Acizii grași omega-3 ar putea fi benefici în special la debutul bolii Alzheimer, când funcția creierului este ușor afectată.
Unele studii arată că omega-3 ar putea ajuta, de asemenea, la menținerea funcției creierului pe măsură ce îmbătrânești. Omega-3 ar putea afecta pozitiv anumite aspecte ale funcției creierului la adulții în vârstă, inclusiv memoria pe termen scurt, funcția executivă și viteza de percepție. În plus, un alt studiu a concluzionat că omega-3 ar putea crește fluxul de sânge către creier și ar putea îmbunătăți învățarea, memoria și bunăstarea cognitivă.
6. Susține sănătatea articulațiilor
Acizii grași omega-3 pot ajuta la reducerea durerii și rigidității articulațiilor la persoanele cu artrită reumatoidă și alte afecțiuni inflamatorii ale articulațiilor. Acest lucru se poate datora proprietăților lor antiinflamatorii și capacității lor de a scădea producția de proteine proinflamatorii din organism. Un studiu, a constatat că omega-3 pot reduce semnificativ durerea la persoanele cu osteoartrită, un tip de boală degenerativă a articulațiilor.