Lagoftalmia paralitica, simptome, cauze, tratament

Lagoftalmia paralitică se referă la incapacitatea de a închide complet pleoapa superioară, de obicei ca rezultat al unei paralizii a nervului facial (nervul cranian VII). Acesta este nervul responsabil pentru controlul mușchilor faciali, inclusiv mușchiul orbicular al ochilor, care ne permite să clipim și să închidem ochii.

Cauze:

Lagoftalmia paralitică poate fi cauzată de orice afecțiune care afectează nervul facial. Cåteva cauze comune includ:

 1. Paralizia Bell: Este o formă idiopatică (de cauză necunoscută) de paralizie facială, care este cea mai frecventă cauză.
 2. Traumatism cranian.
 3. Proceduri chirurgicale, în special cele care implică osul temporal sau urechea.
 4. Tumori care comprimă sau invadează nervul facial.
 5. Infecții ale urechii sau ale osului temporal.

Simptome:

 • Incapacitatea de a închide complet ochiul.
 • Uscăciune oculară.
 • Sensibilitate la lumină.
 • Vizibilitatea ochiului roșu și iritat.
 • Riscul crescut de leziuni sau infecții ale ochiului, deoarece ochiul nu este protejat adecvat prin clipire.

Tratament:

Obiectivul tratamentului pentru lagoftalmia paralitică este de a proteja ochiul și de a preveni uscăciunea și leziunile:

 1. Unguente și picături oftalmice lubrifiante: Acestea ajută la menținerea umezelii ochiului și la reducerea uscăciunii și iritației.
 2. Bandaje sau ochelari de protecție: Acestea pot fi folosite pentru a proteja ochiul de factorii de mediu și de a preveni uscăciunea.
 3. Masaj facial: Poate fi util în stimularea funcției nervului și a mușchilor faciali.
 4. Chirurgie: În cazurile în care există un risc mare de leziuni sau infecții ale ochiului sau dacă afecțiunea nu se ameliorează cu tratament conservator, poate fi necesară o intervenție chirurgicală. Aceasta poate include implantarea de greutăți de aur sau de platină în pleoapa superioară pentru a ajuta la închiderea acesteia.

Prognostic:

Prognosticul pentru lagoftalmia paralitică depinde în mare măsură de cauza de bază. În cazul paraliziei Bell, de exemplu, majoritatea pacienților se recuperează complet în cåteva săptămåni pånă la cåteva luni, cu sau fără tratament. Cu toate acestea, în alte cazuri, în funcție de cauza de bază, lagoftalmia poate fi permanentă.