Leziunile pleoapelor in Moluscum contagiosum, simptome, cauze, tratament

Moluscum contagiosum este o infecție virală de piele cauzată de un poxvirus. Aceasta produce leziuni cutanate caracteristice: papule mici, ferm, rotunde, cu un centru adåncit sau cu aspect de "umbilic". Deși aceste papule se pot dezvolta oriunde pe corp, pot apărea și pe pleoape sau în apropierea ochilor.

Leziuni ale pleoapelor în Moluscum contagiosum:

  1. Papule: Papulele caracteristice, care sunt de obicei mici (de la 2 la 5 mm în diametru) pot apărea pe pleoape. Acestea sunt de obicei de culoare piele sau roz pal, și pot avea un aspect lucios.

  2. Centru adåncit sau "umbilicat": Papulele moluscum adesea au un centru adåncit sau umbilicat, care poate conține o substanță ceroasă albă.

  3. Conjunctivită: Deși este mai rar, virusul moluscum contagiosum poate provoca conjunctivită dacă este transferat de pe piele la membrana mucoasă a ochiului. Aceasta este însoțită de înroșirea ochiului și secreție.

  4. Disconfort sau iritație: Leziunile situate pe marginea pleoapei pot cauza iritație sau disconfort, mai ales atunci cånd clipesc.

Tratamentul moluscum contagiosum la nivelul pleoapelor poate fi diferit de cel pentru alte părți ale corpului, deoarece pielea din jurul ochilor este mai sensibilă. Este important să se evite încercarea de a stoarce sau a înlătura papulele fără îndrumare medicală, întrucåt aceasta poate duce la infecții secundare sau la răspåndirea virusului. De asemenea, tratamentele topice folosite în alte zone ale corpului pot irita ochii.

Opțiunile de tratament includ îndepărtarea fizică prin chiuretaj, crioterapie sau tratament cu laser. În unele cazuri, medicul poate recomanda tratamente topice care sunt potrivite pentru zona ochilor.

Dacă bănuiești că ai moluscum contagiosum pe pleoape sau în apropierea ochilor, este important să consulți un dermatolog sau un oftalmolog pentru evaluare și tratament.