Leziuni oculare in lepra, simptome, cauze, tratament

Lepra, cunoscută și sub numele de boala Hansen, este o afecțiune infecțioasă cronică cauzată de bacteria Mycobacterium leprae. Afectează în primul rând pielea, nervii periferici, mucoasele tractului respirator superior și ochii. Cu privire la afectarea oculară, lepra poate cauza diverse leziuni, care pot duce la pierderea vederii dacă nu sunt tratate.

Leziuni oculare în lepra:

 1. Keratita: Inflamația corneei, care poate duce la opacifiere și pierdere a vederii.

 2. Iridociclita: Inflamația irisului și corpului ciliar, care poate duce la glaucom secundar, cataractă și pierdere de vedere.

 3. Lagoftalmie: Ca rezultat al paraliziei musculare, poate apărea incapacitatea de a închide complet ochii. Acest lucru poate duce la uscăciunea corneei și ulterior la keratită de expunere.

 4. Paralizia mușchiului levator al pleoapei: Poate duce la ptosis (căderea pleoapei).

 5. Neuropatia facială: Slăbirea sau paralizia mușchilor faciali poate duce la incapacitatea de a clipi, crescând riscul de keratită.

 6. Distrugerea glandelor lacrimale și meibomiene: Duce la uscăciune oculară și poate crește riscul de infecții.

 7. Trichiazis: Răsucirea genelor către interior, astfel încât acestea să irite sau zgârie corneea, poate apărea în lepra. Aceasta poate duce la ulcerații corneene.

 8. Noduli lepromatoși: Aceste formațiuni se pot dezvolta pe conjunctivă sau în alte părți ale ochiului.

 9. Glaucom: Presiunea oculară crescută care poate duce la pierderea vederii.

 10. Atrofia nervului optic: Poate duce la pierderea vederii.

 11. Complicații secundare: Datorită pierderii senzației în cornee, pacienții pot să nu simtă corpi străini, zgârieturi sau alte traume, crescând astfel riscul de ulcerații și infecții.

Este esențial ca pacienții cu lepră să aibă examinări oftalmologice regulate pentru a detecta și trata precoce afectarea oculară. Tratamentul precoce poate preveni pierderea vederii. De asemenea, tratamentul principal al leprei cu antibiotice este crucial pentru a preveni progresia bolii și complicațiile asociate.