Orjeletul (ulcior-urcior), simptome, cauze, tratament

Orjeletul, adesea denumit și ulcior sau urcior, este o infecție acută, de obicei cauzată de bacterii stafilococice, care afectează marginea pleoapei sau baza genelor ciliare (genele care cresc din pleoape). Există două tipuri principale de orjelete: externe și interne.

Orjeletul extern: Este cel mai comun și apare la marginea pleoapei. Acesta apare adesea ca un mic coș roșu dureros la baza genelor ciliare.

Orjeletul intern: Este mai puțin comun și apare pe partea interioară a pleoapei. Poate fi mai dureros și, uneori, poate necesita intervenție chirurgicală pentru drenaj.

Simptome:

  • Umflătură roșie la marginea pleoapei.
  • Durere sau sensibilitate în zona respectivă.
  • Senzație de arsură sau mâncărime la nivelul pleoapei.
  • Lăcrimare.
  • Sensibilitate la lumină (fotofobie).

Cauze: Orjeletul se dezvoltă atunci când o glandă sebacee de la marginea pleoapei este blocată și infectată. Bacteriile stafilococice sunt cel mai frecvent cauzator al acestei infecții.

Tratament:

  1. Comprese calde: Aplicați o compresă caldă pe pleoapă timp de 10-15 minute, de 3-4 ori pe zi. Aceasta poate ajuta la drenarea orjeletului și la diminuarea durerii.
  2. Medicamente: În unele cazuri, medicul poate prescrie un antibiotic sub formă de unguent sau picături pentru ochi.
  3. Evitați stoarcerea: Nu încercați să stoarceți sau să spargeți orjeletul. Aceasta poate agrava infecția.
  4. Mențineți igiena: Spălați-vă pe mâini frecvent și evitați să vă atingeți ochii pentru a preveni răspândirea bacteriilor.

În majoritatea cazurilor, orjeletul se vindecă de la sine în câteva zile până la o săptămână. Dacă orjeletul nu se ameliorează în acest timp sau dacă apar orjelete frecvent, ar trebui să consultați un medic oftalmolog pentru evaluare și tratament suplimentar.