Pinguecula, simptome, cauze, tratament

Pinguecula reprezintă o afecțiune benignă a ochiului și constă într-o îngroșare galbenă sau alb-gălbuie a conjunctivei, care apare de obicei pe partea de nas a ochiului, în apropierea corneei. Aceasta nu se extinde pe cornee, ci rămåne pe conjunctivă.

Cauze: Cauza exactă a pingueculei nu este cunoscută, dar se crede că expunerea la razele ultraviolete (UV) de la soare, vånt, praf și alte condiții de mediu pot contribui la dezvoltarea sa. Este mai frecventă la persoanele care petrec mult timp în aer liber, în condiții de soare intens sau vånt.

Simptome: De multe ori, pinguecula nu cauzează simptome. Cu toate acestea, în unele cazuri, poate cauza:

  • Senzație de iritare sau de corp străin în ochi.
  • Roșeață și inflamație la nivelul ochiului.
  • Uscăciune oculară.

Tratament: Adesea, pinguecula nu necesită tratament, mai ales dacă nu cauzează simptome. Totuși, în cazul în care apar simptome, tratamentul poate include:

  1. Lubrifianți oculari (picături pentru ochi uscat): Acestea pot ajuta la ameliorarea simptomelor de iritație sau uscăciune.
  2. Steroizi topici: În cazurile cu inflamație semnificativă, picăturile cu steroizi pot fi prescrise pentru a reduce inflamația.
  3. Chirurgie: În cazuri rare, atunci cånd pinguecula interferează cu vederea, provoacă disconfort semnificativ sau are un aspect inestetic pronunțat, aceasta poate fi îndepărtată chirurgical.

Prevenție: Protejarea ochilor de expunerea la soare este o măsură de prevenție importantă. Acest lucru se poate face prin purtarea ochelarilor de soare cu protecție UV și a pălăriei cu boruri largi în zilele însorite. Acest lucru este valabil mai ales pentru persoanele care petrec mult timp în aer liber.