Bloc atrioventricular de grad 1, simptome, cauze, tratament

Blocul atrioventricular de gradul 1 (BAV I) este cea mai ușoară formă de bloc atrioventricular. Este un tip de aritmie cardiacă caracterizată printr-o întârziere a conducerii impulsurilor electrice între atrii (camerele superioare ale inimii) și ventriculi (camerele inferioare ale inimii).

Caracteristici

  • În BAV de gradul 1, toate impulsurile electrice ajung la ventriculi, dar trecerea impulsului de la nivelul nodului atrioventricular (care se află între atrii și ventriculi) este mai lentă decât normal.
  • Pe un ECG, aceasta se manifestă printr-un interval PR mai lung de 200 milisecunde (0,2 secunde).

Simptome

De obicei, BAV de gradul 1 nu produce simptome și este adesea descoperit întâmplător în timpul unui examen electrocardiografic (ECG) efectuat din alte motive.

Cauze

Blocul atrioventricular de gradul 1 poate fi cauzat de:

  • Îmbătrânirea țesutului de conducere cardiacă.
  • Medicamente (cum ar fi beta-blocantele, blocantele de calciu, digoxina).
  • Infecții, cum ar fi boala Lyme.
  • Afecțiuni cardiace, cum ar fi miocardita sau cardiomiopatia.
  • Distrofie musculară.

Tratament

Blocul atrioventricular de gradul 1, în general, nu necesită tratament, deoarece nu provoacă de obicei simptome sau complicații semnificative. Totuși, este important să se identifice și să se trateze orice afecțiune de bază care poate contribui la blocul atrioventricular, precum controlul strict al medicamentelor care pot încetini conducerea și tratarea bolilor de bază.

Monitorizare

Pacienții diagnosticați cu BAV de gradul 1 ar trebui monitorizați periodic, deoarece, în unele cazuri, poate progresa la forme mai severe de bloc atrioventricular, care pot necesita tratament, cum ar fi implantarea unui stimulator cardiac. Cu toate acestea, majoritatea persoanelor cu BAV de gradul 1 nu dezvoltă forme mai severe de bloc atrioventricular.