Foramen ovale patent, simptome, cauze, tratament

Foramen ovale patent (FOP) este o deschidere între atriile inimii (camerele superioare ale inimii) care rămâne deschisă după naștere.

Context:

În mod normal, în timpul dezvoltării fetale, există o deschidere între atriul drept și atriul stâng, numită foramen ovale, care permite sângelui să ocolească plămânii, deoarece oxigenarea sângelui are loc prin intermediul placentei înainte de naștere. După naștere, acest foramen ar trebui să se închidă spontan, odată cu creșterea presiunii în atriul stâng și scăderea presiunii în atriul drept, datorită începerii respirației și oxigenării sângelui în plămâni. Dacă foramen ovale nu se închide complet, rezultă un foramen ovale patent.

Simptome:

Majoritatea persoanelor cu FOP nu prezintă simptome și nu știu că au această afecțiune. În unele cazuri, FOP poate fi asociat cu evenimente embolice, cum ar fi accidentul vascular cerebral, mai ales la persoanele tinere.

Tratament:

Tratamentul pentru FOP depinde de simptome și de riscul de complicații. În majoritatea cazurilor, unde FOP nu cauzează simptome și nu este asociat cu alte boli cardiace, nu este necesar tratament. În cazurile în care FOP este asociat cu complicații, opțiunile de tratament pot include:

  • Medicamente antiplaquetare sau anticoagulante: pentru a reduce riscul de formare a cheagurilor de sânge.
  • Închiderea percutanată a FOP: o procedură minim invazivă în care un dispozitiv este plasat în inimă pentru a închide foramen ovale.

Prognostic:

Prognosticul pentru persoanele cu FOP este în general bun, deoarece majoritatea cazurilor sunt asimptomatice și nu cauzează complicații. În cazurile în care apar complicații, tratamentul adecvat poate ajuta la gestionarea simptomelor și la prevenirea evenimentelor viitoare.