Manifestari cardiovasculare in feocromocitom, simptome, cauze, tratament

Feocromocitomul este un tumoră rară a glandelor suprarenale care secretă cantități excesive de catecolamine, precum adrenaline și noradrenalina. Aceasta poate avea numeroase manifestări cardiovasculare datorită efectelor catecolaminelor asupra sistemului cardiovascular:

1. Hipertensiune Arterială:

  • Cea mai comună manifestare este hipertensiunea, care poate fi paroxistică sau persistentă.

2. Tahicardie și Palpitații:

  • Pacienții pot experimenta bătăi cardiace rapide și puternice.

3. Dureri Toracice și Infarct Miocardic:

  • Durerile toracice sunt, de asemenea, comune și pot fi datorate spasmei coronariene, ischemiei miocardice sau infarctului miocardic, chiar și în absența aterosclerozei coronariene.

4. Insuficiență Cardiacă și Edem Pulmonar:

  • Insuficiența cardiacă acută și edemul pulmonar pot să apară, datorate stresului miocardic indus de catecolamine.

5. Miocardiopatie:

  • Există un risc de miocardiopatie inducă de stres (sau „miocardiopatie Takotsubo”), o afecțiune în care inima devine slabă și balonată.

6. Aritmii:

  • Sunt frecvente și pot include fibrilația atrială, fibrilația ventriculară, și tahicardie ventriculară.

7. Alterări Vasculare:

  • Vasospasm și modificări ale tonusului vascular pot provoca fluctuații ale tensiunii arteriale și pot contribui la simptomele neurologice și cefaleea intensă.

Management:

Manevrarea manifestărilor cardiovasculare la pacienții cu feocromocitom implică, adesea, utilizarea de alfa-blocante pentru a controla hipertensiunea arterială, beta-blocante pentru a controla tahicardia (după stabilizarea presiunii arteriale cu alfa-blocante), și fluidoterapie pentru a trata hipovolemia. În cele din urmă, îndepărtarea chirurgicală a tumorii este tratamentul curativ.

O gestionare corectă și un tratament adecvat sunt esențiali pentru prevenirea complicațiilor severe și potențial fatale asociate cu feocromocitomul. În toate cazurile de feocromocitom, gestionarea pacienților trebuie să fie multidisciplinară, implicând endocrinologi, cardiologi și chirurgi.