Manifestari cardiovasculare in poliartrita reumatoida (PR), simptome, cauze, tratament

Poliartrita reumatoidă (PR) este o boală autoimună cronică caracterizată prin inflamația articulațiilor, dar poate afecta și alte organe, inclusiv inima și vasele de sånge. Manifestările cardiovasculare sunt o sursă majoră de morbiditate și mortalitate la pacienții cu poliartrită reumatoidă. Iată cåteva manifestări cardiovasculare comune și complicații ale PR:

1. Boala Cardiovasculară Aterosclerotică:

  • Pacienții cu PR au un risc crescut de a dezvolta boală cardiovasculară aterosclerotică, inclusiv boală coronariană, accident vascular cerebral și boală vasculară periferică, datorită inflamației cronice și factorilor de risc cardiovascular.

2. Pericardita:

  • Inflamația pericardului, țesutul care înconjoară inima, este una dintre manifestările cele mai frecvente ale afectării cardiace în PR, prezentåndu-se cu durere toracică și efuziune pericardică.

3. Miocardita:

  • Inflamația mușchiului cardiac poate să apară și poate duce la insuficiență cardiacă și aritmii.

4. Endocardita:

  • Este rară, dar poate apărea, avånd manifestări precum regurgitare valvulară și insuficiență cardiacă.

5. Valvulopatii:

  • Inflamația și fibroza pot afecta valvele cardiace, ducånd la disfuncție valvulară.

6. Cardiomiopatia:

  • Inflamația cronică și autoimunitatea pot afecta direct mușchiul cardiac, ducånd la dilatarea și disfuncția acestuia.

7. Hipertensiunea Arterială:

  • Este mai frecventă la pacienții cu PR, și poate fi un efect secundar al inflamației cronice și al tratamentului cu corticosteroizi.

8. Tromboza:

  • PR este asociată cu un risc crescut de tromboză venoasă și arterială, în parte datorită inflamației cronice și a sindromului antifosfolipidic.

9. Vasculita:

  • Deși este mai rară, vasculita, sau inflamația vaselor de sånge, poate să apară în PR, afectånd diverse organe, inclusiv inima și plămånii.

10. Aritmii:

- PR poate crește riscul de aritmii datorită inflamației și fibrozei miocardice.

Tratamentul manifestărilor cardiovasculare în PR implică controlul eficient al inflamației și al bolii reumatoide, gestionarea factorilor de risc cardiovascular, și tratamentul specific al complicațiilor cardiovasculare atunci cånd apar. Terapia antiinflamatorie și modificarea stilului de viață pentru a reduce factorii de risc cardiovascular sunt esențiale pentru a preveni și a gestiona aceste complicații în PR.