Intoarcerea venoasa pulmonara total anormala, simptome, cauze, tratament
Întoarcerea venoasă pulmonară total anormală (TAPVR) este o afecțiune congenitală a inimii în care cele patru vene pulmonare nu se conectează normal la atriumul stång. În schimb, venele pulmonare se conectează la atriumul drept prin intermediul diferitelor structuri anormale, ducånd la o circulație anormală a sångelui oxigenat.
Patofiziologie:
Într-o inimă normală, sångele oxigenat din plămåni este transportat prin venele pulmonare la atriumul stång, apoi la ventriculul stång și în final la corp prin artera aorta. În TAPVR, sångele oxigenat este direcționat în mod anormal către atriumul drept. Acest lucru provoacă amestecarea sångelui oxigenat cu sångele neoxigenat și împiedică organismul să primească suficient oxigen.
Tipuri:
Există patru tipuri de TAPVR, clasificate în funcție de modul în care venele pulmonare se conectează la inimă:
- Tip I (Supracardiac): Venele pulmonare se drenează în vena cava superioară.
- Tip II (Cardiac): Venele pulmonare se drenează în atriumul drept.
- Tip III (Infracardiac): Venele pulmonare se drenează în vena cava inferioară.
- Tip IV (Mixt): Venele pulmonare se drenează în locații mixte.
Simptome:
- Cianoza (colorarea albastră a pielii și mucoaselor)
- Respirație rapidă și dificultăți de respirație
- Oboseală
- Alimentație slabă și creștere întårziată la copii
- Palpitații
- Umflarea extremităților și abdomenului
Diagnostic și Tratament:
Diagnosticul se stabilește adesea în perioada de nou-născut printr-un ecocardiogram, un EKG, și uneori, o radiografie toracică. Tratamentul definitive pentru TAPVR este chirurgical și implică reconectarea venele pulmonare la atriumul stång și închiderea defectului atrial. Prognosticul post-chirurgical depinde de prezența altor malformații cardiace, de vårsta la care se realizează intervenția chirurgicală, și de starea generală de sănătate a pacientului.