Pitiriazis rubra pilar, simptome, cauze, tratament

Pitiriazisul rubra pilar este o afecțiune dermatologică rară și cronică, caracterizată prin erupții eritematoase, descuamative, care pot afecta întregul corp. Deși cauza exactă nu este cunoscută, se crede că este legată de o disfuncție a sistemului imunitar.

Caracteristici:

 1. Erupții cutanate: Se dezvoltă plăci eritematoase (roșii) care pot fuziona, formând zone extinse de eritem cu descuamație.
 2. Foliculii pilosi: Aceștia pot fi înconjurați de mici papi roșii, asemănătoare unor coșuri, dând pielea un aspect "ca o hârtie de șmirghel".
 3. Zone de piele clară: Între plăcile eritematoase pot rămâne zone de piele clară și normală, cunoscute sub numele de "insule de piele normală".
 4. Implicarea palmelor și tălpilor: Palmele și tălpile pot deveni groase și crăpate.
 5. Alte simptome: Poate fi însoțită de mâncărime și, în cazurile severe, de deshidratare și modificări ale termoregulării.

Cauze:

 • Cauza exactă a pitiriazisului rubra pilar rămâne necunoscută.
 • Unii pacienți pot avea o istorie familială a bolii, sugestivă pentru o componentă genetică.
 • Au fost descrise cazuri declanșate de medicamente, infecții sau stres.

Tratament:

Pentru pitiriazisul rubra pilar, tratamentul se concentrează pe gestionarea simptomelor:

 1. Medicamente sistemice: Retinoizi (de exemplu, acitretin), metotrexat, ciclosporină și alte imunosupresoare pot fi eficiente în unele cazuri.
 2. Terapia cu lumină ultravioletă (fototerapia): Poate fi utilă, în special în combinație cu tratamentul topic sau sistemic.
 3. Tratamente topice: Cremele cu corticosteroizi sau tărirea cu creme pe bază de gudron pot ajuta la controlul simptomelor.
 4. Agenti biologici: Noi tratamente, cum ar fi agenții biologici, au fost utilizate cu succes în cazuri selectate.

Este esențială colaborarea cu un dermatolog pentru a dezvolta un plan de tratament eficient și personalizat. Datorită posibilelor complicații, monitorizarea regulată este necesară atunci când sunt utilizate medicamente imunosupresoare sau retinoizi.