Pediculoza capului - paduchi, simptome, cauze, tratament

Pediculoza capului este o infecție parazitară a scalpului și părului cauzată de paduchii de cap (Pediculus humanus capitis). Aceasta este o problemă comună, în special în råndul copiilor în vårstă de școală.

Semne și simptome:

 1. Måncărime intensă a scalpului: Este cel mai frecvent simptom și este cauzat de reacția alergică la mușcăturile paduchilor.
 2. Leziuni cauzate de scărpinat: Acestea pot deveni infectate dacă nu sunt tratate.
 3. Prezența lindinelor (ouă ale paduchilor): Acestea sunt mici, ovale și de obicei de culoare alb-gălbuie sau gri, fiind aderente de firișoarele de păr.
 4. Prezența paduchilor adulți: Deși sunt mai dificil de văzut datorită mărimii lor mici și a mișcării rapide, pot fi observați cu atenție.
 5. Roseața și inflamația la nivelul scalpului: Cauzate de mușcăturile repetate.

Transmitere:

 • Paduchii de cap se transmit prin contact direct cap-la-cap.
 • De asemenea, se pot răspåndi prin intermediul hainelor, pieptenelor, pernelor sau accesoriilor pentru păr contaminate.
 • Contrar miturilor populare, paduchii nu pot sări sau zbura.

Prevenție:

 • Evitarea împărtășirii obiectelor personale precum pieptene, perii, haine sau accesorii pentru păr.
 • În școli sau la locurile de joacă, copiii trebuie instruiți să evite contactul direct cap-la-cap.

Tratament:

 1. Șampoane și loțiuni cu insecticide: Există mai multe produse disponibile fără prescripție medicală. Este important să urmați instrucțiunile de pe etichetă și să verificați cu medicul înainte de a utiliza aceste produse, mai ales pentru copii mici sau femeile însărcinate.
 2. Pieptănare umedă: Această metodă implică utilizarea unui pieptene cu dinți deși pentru a elimina paduchii și lindinele din păr.
 3. Tratamente la domiciliu: Unele persoane folosesc metode precum aplicarea de ulei, vaselină sau maioneză pe scalp pentru a sufoca paduchii, dar aceste metode pot nu fi întotdeauna eficiente și nu există dovezi științifice solide care să le susțină.
 4. Curățarea lucrurilor personale: Este important să spălați la temperaturi înalte hainele, lenjeria de pat și alte obiecte personale, și să aspirați bine mobilierul și covoarele.

Dacă suspectați că dumneavoastră sau copilul dvs. aveți pediculoză a capului, este important să începeți tratamentul cåt mai curånd posibil și să informați școala sau creșa pentru a preveni răspåndirea ulterioară.