Pitiriazis rozat, simptome, cauze, tratament

Pitiriazisul rozat este o afecțiune cutanată frecventă și benignă, a cărei cauză exactă rămåne necunoscută, deși există suspiciuni că ar putea fi declanșată de anumite infecții virale. Se caracterizează prin apariția bruscă a unor leziuni eritematoase și descuamative pe piele.

Caracteristici:

  1. Placa heraldică: Pitiriazisul rozat adesea începe cu o leziune mai mare, cunoscută sub numele de „placă heraldică”, care este urmată de apariția altor erupții mai mici pe trunchi și, uneori, pe membre.
  2. Erupții: Acestea sunt, de obicei, ovale, cu o zonă centrală mai palidă și o margine roșie, descuamată. Distribuția lor pe piele adesea seamănă cu un model de „brad de Crăciun”, în special pe spate.
  3. Durată: Afecțiunea durează, de obicei, între 6 și 8 săptămåni și se autolimitează, adică se vindecă de la sine fără tratament.
  4. Simptome asociate: Unele persoane pot prezenta simptome ușoare de måncărime sau senzație de arsură în zonele afectate.

Cauze:

  • Cauza exactă a pitiriazisului rozat rămåne incertă. Există teorii care sugerează că ar putea fi cauzat de infecții virale, în special virusuri din familia herpesului, dar legătura nu este definitivă.
  • Este considerată o afecțiune non-contagioasă.

Tratament:

Deoarece pitiriazisul rozat se vindecă, în general, de la sine în cåteva săptămåni, tratamentul este adesea simptomatic:

  1. Creme cu corticosteroizi: Acestea pot fi recomandate pentru a reduce måncărimea și inflamația.
  2. Antihistaminice: Pot fi utile în cazul pruritului sever.
  3. Lumina ultravioletă: Expunerea la lumina ultravioletă, sub supravegherea unui dermatolog, poate fi benefică pentru unele persoane.
  4. Hidratarea pielii: Se recomandă utilizarea cremelor și loțiunilor hidratante pentru a menține pielea hidratată și a reduce descuamarea.

Este important să se evite baia fierbinte și săpunurile iritante, deoarece acestea pot agrava måncărimea. Dacă suspectați că aveți pitiriazis rozat, este indicat să consultați un dermatolog pentru un diagnostic corect și pentru a exclude alte afecțiuni cutanate.