Pistrui, simptome, cauze, tratament

Pistruii sunt pete mici, pigmentate, de culoare maro deschis până la maro închis, care apar, de obicei, pe zonele pielii expuse la soare. Sunt mai frecvent observați la persoanele cu tipuri de piele deschise și la cele cu părul blond sau roșcat, dar pot apărea la orice tip de piele.

Cauze:

  1. Expunerea la soare: Pistruii apar și se închid la culoare datorită expunerii la soare. Soarele stimulează producția de melanină, un pigment natural al pielii care protejează pielea de radiațiile ultraviolete.
  2. Genetică: Predispoziția la formarea pistruiilor este, de asemenea, moștenită genetic.

Prevenire:

  1. Evitarea soarelui: Este cea mai bună modalitate de a preveni formarea pistruiilor. Este important să evitați expunerea la soare în special între orele 10:00 și 16:00, când soarele este cel mai puternic.
  2. Protecție solară: Utilizarea unui ecran solar cu spectru larg și cu un factor de protecție solară (SPF) de cel puțin 30 poate ajuta la protejarea pielii de efectele nocive ale soarelui. Ecranul solar ar trebui reaplicat la fiecare 2 ore și imediat după înot sau transpirație.
  3. Îmbrăcăminte adecvată: Pălării cu boruri largi, ochelari de soare și îmbrăcăminte cu mâneci lungi pot ajuta la protejarea pielii de radiațiile ultraviolete.

Tratament:

Deși pistruii în sine nu necesită tratament, multe persoane optează pentru tratamente cosmetice pentru a-și reduce aspectul. Printre opțiunile disponibile se numără:

  1. Tratamente topice: Produsele de albire, cum ar fi cele care conțin hidrochinonă sau acizi fructați, pot ajuta la estomparea pistruiilor. Aceste produse pot fi disponibile fără prescripție medicală sau în forme mai puternice cu prescripție.
  2. Peelinguri chimice: Pot ajuta la îndepărtarea celulelor pigmentate de la suprafața pielii.
  3. Laser: Terapia cu laser poate ajuta la reducerea apariției pistruiilor. Tratamentul cu laser vizează melanina și provoacă fragmentarea sa, permițând organismului să elimine pigmentul în mod natural.
  4. Crioterapia: Folosește azot lichid pentru a îngheța și a elimina pistruii.

Este esențial să discutați cu un dermatolog despre opțiunile de tratament pentru a determina cea mai bună soluție pentru nevoile dvs. specifice.