Ciroza biliara primitiva, simptome, cauze, tratament

Ciroza biliară primitivă, anterior cunoscută sub numele de "ciroza biliară", este o boală autoimună cronică și progresivă a ficatului, caracterizată prin distrugerea progresivă a micilor ducte biliare din ficat, ducånd la acumularea bilei și, în cele din urmă, la ciroză.

Etiologie:

Cauza exactă a CBP nu este complet înțeleasă, dar se crede că implică un răspuns imun anormal îndreptat împotriva ductelor biliare. Factorii de risc pot include predispoziția genetică și factorii de mediu.

Simptome:

Multe persoane cu CBP pot fi asimptomatice, mai ales în stadiile timpurii. Pe măsură ce boala progresează, pot apărea următoarele simptome:

 1. Prurit (måncărime)
 2. Oboseală
 3. Piele și/sau ochi icterici
 4. Dureri abdominale
 5. Xantelasmă (depuneri de grăsime pe piele, de obicei în jurul ochilor)
 6. Osteoporoză
 7. Diaree sau steatoree (scaune grase)
 8. Splenomegalie (mărirea splinei)

Diagnostic:

 1. Teste de sånge: Creșteri ale fosfatazei alcaline și ale imunoglobulinei M (IgM). Testarea pentru anticorpii anti-mitochondriali (AMA) este pozitivă în majoritatea cazurilor de CBP.
 2. Biopsia hepatică: Poate confirma diagnosticul și evalua gravitatea bolii.
 3. Imagistică: Ultrasunete, CT sau MRI pentru a examina ficatul și ductele biliare.

Tratament:

 1. Acid ursodezoxicolic (UDCA): Principalul tratament utilizat pentru CBP, care ajută la îmbunătățirea eliminării bilei din ficat.
 2. Obstrucția ductelor biliare: Dacă există o obstrucție semnificativă, poate fi necesară intervenția chirurgicală sau endoscopică.
 3. Transplant de ficat: În stadiile avansate ale bolii sau cånd alte tratamente nu au fost eficiente.
 4. Alte tratamente: Pot fi recomandate pentru a trata simptome specifice, cum ar fi medicamentele pentru prurit sau suplimente de calciu și vitamina D pentru osteoporoză.

Prognostic:

Evoluția CBP variază. Cu tratament adecvat, mulți pacienți pot avea o viață normală și sănătoasă. Cu toate acestea, în stadiile avansate, boala poate duce la complicații severe, inclusiv insuficiență hepatică.

Prevenție:

Nu există măsuri de prevenție specifice pentru CBP, deoarece cauzele exacte nu sunt cunoscute. Este esențială monitorizarea regulată pentru persoanele cu diagnostic de CBP pentru a detecta și a trata complicațiile în stadii incipiente.