Intoleranta la lactoza, simptome, cauze, tratament

Intoleranța la lactoză este o afecțiune comună în care organismul nu poate digera lactoza, un zahăr găsit în lapte și produse lactate. Acest lucru se datorează absenței sau scăderii nivelului de lactază, o enzimă necesară pentru descompunerea lactozei în două zaharuri mai simple: glucoză și galactoză. Atunci cånd lactoza nu este corect descompusă, aceasta poate provoca simptome digestive neplăcute.

Simptome ale intoleranței la lactoză:

Simptomele intoleranței la lactoză pot varia și pot include:

  • Balonare și disconfort abdominal.
  • Diaree sau scaune moi.
  • Gaze intestinale excesive.
  • Greață sau vărsături.
  • Crampe abdominale.

Aceste simptome apar de obicei în termen de cåteva ore după consumul de alimente sau băuturi care conțin lactoză. Severitatea simptomelor poate varia de la ușoare la severe, în funcție de cantitatea de lactoză consumată și nivelul de intoleranță.

Diagnostic și tratament:

Diagnosticul intoleranței la lactoză poate fi stabilit pe baza simptomelor și istoricului medical al pacientului. Pentru confirmare, se pot efectua teste de intoleranță la lactoză, care implică administrarea de lactoză într-un mediu controlat și monitorizarea nivelului de hidrogen în respirația pacientului.

Tratamentul intoleranței la lactoză implică, în principal, evitarea sau limitarea alimentelor care conțin lactoză. Aceasta poate include renunțarea la lapte, brånză, iaurt și alte produse lactate sau utilizarea produselor lactate fără lactoză sau cu un conținut redus de lactoză. De asemenea, suplimente cu enzimă lactază pot fi utilizate pentru a ajuta la digestie în cazurile în care se consumă cantități mici de lactoză.

Este important să consultați un medic sau un dietetician nutriționist pentru a vă ajuta să dezvoltați un plan alimentar adecvat și să vă asigurați că obțineți suficient calciu și nutrienți esențiali din surse non-lactate. Intoleranța la lactoză este o afecțiune pe termen lung și nu poate fi vindecată, dar poate fi gestionată eficient prin ajustări ale dietei.