Invaginatia intestinala, simptome, cauze, tratament

Invaginația intestinală, cunoscută și sub numele de invaginația intestinală acută, este o afecțiune în care o porțiune a intestinului se "pliază" sau se "introduce" în altă porțiune a intestinului, ca o mănușă care se inversează. Aceasta poate duce la obstrucția intestinală, care poate fi o urgență medicală și necesită tratament imediat.

Simptome ale invaginației intestinale:

Simptomele invaginației intestinale pot apărea brusc și pot include:

  • Dureri abdominale intense, intermitente sau constante, de obicei în partea dreaptă sau centrală a abdomenului inferior.
  • Refuzul să mănânce sau să bea lichide.
  • Vărsături.
  • Scaune cu sânge sau mucus.
  • Slăbiciune sau iritabilitate la copii.

Invaginația intestinală poate apărea la orice vârstă, dar este mai frecventă la sugari și copii mici. La adulți, poate fi cauzată de condiții medicale subiacente, cum ar fi polipii, tumori sau boli inflamatorii intestinale.

Diagnostic și tratament:

Diagnosticul invaginației intestinale se bazează pe evaluarea simptomelor, examinarea fizică și, adesea, pe imagistica medicală, cum ar fi ultrasunetele sau tomografia computerizată (CT). Aceste teste pot ajuta la confirmarea diagnosticului și la evaluarea gradului de obstrucție.

Tratamentul implică, în general, reducerea invaginației (îndepărtarea porțiunii invaginate a intestinului din interiorul celeilalte porțiuni) și rezolvarea obstrucției intestinale. Acest lucru se poate face în mod non-chirurgical în unele cazuri, folosind o procedură numită hidropractie, în care se folosește apă sub presiune pentru a repune porțiunea invaginată a intestinului. Cu toate acestea, în unele cazuri, poate fi necesară o intervenție chirurgicală pentru a corecta invaginația și pentru a elimina orice cauză subiacentă.

Invaginația intestinală este o urgență medicală și necesită evaluare și tratament imediate. În general, prognosticul este bun dacă este tratată la timp.