Înghițirea dificilă (tulburări deglutiție), simptome, cauze, tratament

Înghițirea dificilă, cunoscută și sub numele de disfagie, este o afecțiune în care persoana are dificultăți în înghițirea alimentelor, lichidelor sau chiar a salivei. Acest simptom poate fi cauzat de mai multe probleme care afectează procesul de înghițire. Este important să identificăm cauza disfagiei pentru a putea institui tratamentul corespunzător. Iată câteva dintre cauzele posibile și opțiunile de tratament:

Cauze ale înghițirii dificile:

 1. Afectiuni structurale: Acestea pot include tumori sau stenoze (îngustarea) ale esofagului, stricturi (zone strânse) ale esofagului, diverticule esofagiene (umflături în peretele esofagului) sau un esofag care nu se dezvoltă în mod normal.

 2. Afectiuni neurologice: Disfagia poate fi cauzată de boli neurologice precum boala Parkinson, scleroza multiplă sau accident vascular cerebral (AVC), care afectează controlul musculaturii esofagiene.

 3. Reflux gastroesofagian (GERD): Când acidul gastric se întoarce în esofag, poate provoca inflamație și disfagie.

 4. Esofagită: Inflamația esofagului, care poate fi cauzată de infecții, iritații chimice sau boli autoimune.

 5. Achalazia: Aceasta este o afecțiune în care mușchii sfincterului esofagian inferior nu se relaxează corespunzător, ceea ce face dificilă trecerea alimentelor în stomac.

 6. Boli autoimune: Unele boli autoimune, cum ar fi lupusul eritematos sistemic, pot afecta mucoasa esofagiană și pot provoca disfagie.

 7. Infecții: Infecțiile esofagului, cum ar fi cele cauzate de Candida sau herpes, pot provoca simptome de disfagie.

Tratamentul înghițirii dificile:

Tratamentul disfagiei depinde de cauza subiacentă. Iată câteva opțiuni de tratament care pot fi luate în considerare:

 • Modificări ale dietei: Pentru persoanele cu disfagie, se pot recomanda modificări ale consistenței alimentelor pentru a face înghițirea mai ușoară. Uneori, se pot folosi diete lichide sau semiliquide sau se pot evita alimentele care cauzează dificultăți.

 • Terapie de înghițire: Terapia logopedică sau kinetoterapia poate ajuta la îmbunătățirea controlului muscular și la învățarea tehnicilor pentru a face înghițirea mai ușoară.

 • Medicație: Pentru anumite cauze ale disfagiei, cum ar fi GERD sau esofagita, medicamentele pot fi prescrise pentru a trata inflamația sau refluxul acid.

 • Dilatarea esofagiană: Pentru stricturile sau stenozele esofagiene, se poate efectua o procedură de dilatare, care implică introducerea unui balon în esofag și inflarea acestuia pentru a lărgi zona îngustată.

 • Chirurgie: În cazurile severe sau în afecțiuni precum achalazia, poate fi necesară intervenția chirurgicală pentru a corecta problema.

 • Tratamentul subiacent: Dacă disfagia este cauzată de o afecțiune de fond, cum ar fi boala Parkinson sau scleroza multiplă, tratamentul acestor afecțiuni poate ameliora disfagia.

Este important să discutați cu medicul dumneavoastră pentru a evalua cauza disfagiei și pentru a stabili un plan de tratament corespunzător. Tratamentul adecvat poate ajuta la ameliorarea simptomelor și la îmbunătățirea calității vieții.