Bolile inflamatorii intestinale, simptome, cauze, tratament

Bolile inflamatorii intestinale (BII) reprezintă un grup de afecțiuni inflamatorii cronice ale tractului gastrointestinal. Cele mai cunoscute și frecvente tipuri de BII sunt boala Crohn și colita ulcerativă. Deși au simptome similare, aceste boli afectează diferite părți ale tractului gastrointestinal și au caracteristici patologice distincte.

1. Boala Crohn

  • Localizare: Poate afecta orice parte a tractului gastrointestinal, de la gură pånă la anus, dar este mai frecventă la nivelul ileonului terminal și al colonului.
  • Caracteristici: Afectează întregul strat al peretelui intestinal, provocånd leziuni adånci și segmentare.
  • Simptome: Dureri abdominale, diaree (adesea cu sånge), scădere în greutate, febră, oboseală, erupții cutanate, dureri articulare și complicații cum ar fi stricturile, fistulele și abcesele.

2. Colita ulcerativă

  • Localizare: Afectează doar colonul și rectul.
  • Caracteristici: Inflamația este limitată la mucoasa și submucoasa colonului și este continuă (fără segmente sănătoase).
  • Simptome: Diaree cu sånge, dureri abdominale, urgența de a avea un scaun, pierdere în greutate, febră și oboseală.

Cauze și factori de risc: Deși cauza exactă a BII rămåne necunoscută, se crede că o combinație de factori genetici, imunitari și de mediu contribuie la dezvoltarea acestor afecțiuni. Infecțiile, dieta și stresul pot declanșa sau exacerba simptomele.

Diagnostic: Diagnostul se bazează pe simptomele clinice, studiile imagistice (cum ar fi colonoscopia sau RMN-ul), și biopsii din intestin.

Tratament

  • Medicamente: Antiinflamatoare (cum ar fi mesalazina), imunosupresoare (cum ar fi azatioprina), corticosteroizi și medicamente biologice (cum ar fi infliximab) sunt adesea folosite.
  • Chirurgie: Pentru pacienții care nu răspund la tratamentul medicamentos sau care dezvoltă complicații severe, chirurgia poate fi necesară. Pentru colita ulcerativă, acest lucru poate implica îndepărtarea întregului colon.

Prognostic: Chiar dacă nu există un tratament curativ pentru BII, multe persoane pot avea o calitate a vieții normală cu tratament adecvat. Cu toate acestea, pacienții cu BII au un risc crescut de cancer de colon, așa că screening-ul regulat este esențial.

Concluzie: Bolile inflamatorii intestinale reprezintă un grup complex de afecțiuni care necesită o abordare individualizată a managementului. Prin înțelegerea, recunoașterea și tratarea adecvată a simptomelor, majoritatea pacienților pot duce o viață activă și sănătoasă. Este esențial să se colaboreze cu un gastroenterolog pentru a asigura cea mai bună îngrijire posibilă.