Anomalii ale funcției testiculare la adult, simptome, cauze, tratament

Anomaliile funcției testiculare la adulți pot fi cauzate de diverse condiții medicale și pot determina schimbări în producția de hormoni și spermă, având impact asupra sănătății și reproducerii. Iată mai multe detalii despre simptome, cauze și tratamentul acestor anomalii:

Simptome:

Simptomele unei anomalii ale funcției testiculare pot varia în funcție de cauză, dar pot include:

 1. Scăderea libidoului: Pierderea sau scăderea apetitului sexual poate fi un simptom comun.

 2. Disfuncție erectilă: Dificultăți în obținerea sau menținerea erecției pot apărea în cazul unor tulburări hormonale sau vasculare.

 3. Infertilitate: Schimbările în producția de spermă pot duce la infertilitate.

 4. Ginecomastie: Dezvoltarea anormală a sânilor la bărbați poate apărea ca urmare a dezechilibrelor hormonale.

 5. Scăderea masei musculare: Un deficit hormonal poate duce la pierderea masei musculare.

 6. Oboseală și depresie: Anomalii hormonale pot determina modificări de dispoziție, cum ar fi oboseala și depresia.

Cauze:

Anomaliile funcției testiculare pot fi cauzate de mai mulți factori, inclusiv:

 1. Deficit hormonal: Scăderea nivelurilor de testosteron sau alte dezechilibre hormonale pot fi cauzate de afecțiuni precum hipogonadismul primar sau secundar.

 2. Infecții: Infecțiile testiculare sau inflamația pot afecta funcția testiculelor.

 3. Traumatisme: Traumele testiculare pot cauza daune permanente și pot afecta producția de spermă.

 4. Tulburări genetice: Anomaliile cromozomiale, cum ar fi sindromul Klinefelter, pot determina disfuncții ale testiculelor.

Tratament:

Tratamentul anomaliilor funcției testiculare depinde de cauză și de simptomele specifice. Opțiunile de tratament pot include:

 1. Terapia hormonală: În cazul hipogonadismului, terapia hormonală poate fi folosită pentru a restabili nivelurile normale de testosteron.

 2. Chirurgie: În unele cazuri, chirurgia poate fi necesară pentru a corecta anomalii anatomice sau pentru a elimina tumori.

 3. Tratamentul infecțiilor: Dacă infecțiile sunt cauza, acestea pot fi tratate cu antibiotice sau alte terapii antimicrobiene.

 4. Tehnici de reproducere asistată: În cazul infertilității, tehnici precum fertilizarea in vitro (FIV) pot fi folosite pentru a ajuta la concepere.

Este important să consultați un medic specialist pentru a evalua, diagnostica și trata anomaliile funcției testiculare. Tratamentul poate ajuta la corectarea simptomelor și la menținerea sănătății generale, dar trebuie personalizat în funcție de situație.