Boala Cushing, simptome, cauze, tratament

Boala Cushing, cunoscută și sub numele de hiperadrenocorticism, este o afecțiune caracterizată prin niveluri crescute de cortizol în organism. Cortizolul este un hormon produs de glandele suprarenale și este esențial pentru reglarea unor funcții metabolice, dar nivelurile crescute pot cauza o serie de simptome și complicații. Iată mai multe detalii despre simptome, cauze și tratamentul bolii Cushing:

Simptome:

Simptomele bolii Cushing pot varia în funcție de severitatea și cauza afecțiunii, dar pot include:

 1. Creștere în greutate: Pacienții pot cåștiga în greutate în special în zona abdomenului, a feței și a gåtului, dånd apariția unui aspect în formă de lună plină.

 2. Depunere de grăsime: Grăsimea poate fi depusă în mod neobișnuit în jurul claviculelor, în spate (bufe), pe piept sau în zona abdomenului.

 3. Slăbiciune musculară: Pacienții pot experimenta slăbiciune musculară și oboseală.

 4. Piele subțire și fragilă: Pielea poate deveni mai subțire, cu pete roșii sau purpurii.

 5. Striae (vergeturi): Pot apărea vergeturi în diferite părți ale corpului.

 6. Tulburări ale ciclului menstrual: La femei, pot apărea tulburări menstruale sau cicluri neregulate.

 7. Hipertensiune arterială: Nivelurile crescute de cortizol pot contribui la creșterea tensiunii arteriale.

 8. Oase fragile: Densitatea osoasă poate scădea, crescånd riscul de fracturi.

 9. Diabet zaharat: Cortizolul poate duce la creșterea nivelurilor de glucoză din sånge, contribuind la dezvoltarea diabetului.

Cauze:

Boala Cushing poate avea mai multe cauze, printre care:

 1. Adenom hipofizar: Un adenom hipofizar care produce exces de hormon adrenocorticotrop (ACTH) poate stimula glandele suprarenale să producă exces de cortizol.

 2. Tumoră suprarenală: O tumoră (adenom sau carcinom) care se dezvoltă în glandele suprarenale poate produce exces de cortizol.

 3. Administrarea de corticosteroizi: Utilizarea pe termen lung a corticosteroizilor pentru tratamentul altor afecțiuni poate duce la sindromul Cushing iatrogen (indus de medicamente).

Tratament:

Tratamentul bolii Cushing depinde de cauză și de severitatea afecțiunii. Opțiunile de tratament pot include:

 1. Chirurgie: Îndepărtarea tumorii hipofizare sau a tumorii suprarenale poate fi necesară.

 2. Radioterapie: Radioterapia poate fi utilizată după intervenția chirurgicală pentru a preveni recurența.

 3. Medicamente: În cazurile în care intervenția chirurgicală nu este o opțiune sau pentru controlul simptomelor înainte de chirurgie, se pot utiliza medicamente care reduc producția de cortizol.

Este important să consultați un medic specialist în endocrinologie pentru evaluarea și tratamentul bolii Cushing, deoarece aceasta este o afecțiune medicală care necesită abordare individualizată și monitorizare pe termen lung. Tratamentul adecvat poate ajuta la controlul simptomelor și la reducerea riscului de complicații.