Osteoporoza, simptome, cauze, tratament

Osteoporoza este o afecțiune în care oasele devin fragile și predispuse la fracturi. Aceasta se întåmplă de obicei din cauza pierderii de masă osoasă și a scăderii densității minerale osoase. Iată mai multe detalii despre simptome, cauze și tratament pentru osteoporoză:

Simptome ale osteoporozei: Osteoporoza este adesea cunoscută drept "boala tăcută" deoarece adesea nu provoacă simptome evidente în stadiile incipiente. Cu toate acestea, pe măsură ce boala avansează, pot apărea următoarele simptome:

 1. Fracturi: Oasele fragile pot duce la fracturi minore sau la fracturi mai severe după traumatisme minime. Cele mai frecvente fracturi apar la nivelul șoldului, coloanei vertebrale și încheieturii måinii.

 2. Dureri osoase: Unele persoane pot experimenta dureri osoase sau senzații de disconfort.

 3. Redimensionarea și încovoierea coloanei vertebrale: Oasele coloanei vertebrale devin fragile și pot duce la înclinarea sau scurtarea coloanei vertebrale, determinånd o postură înclinată sau cocoșată.

Cauze ale osteoporozei: Cauzele osteoporozei includ:

 1. Înaintarea în vårstă: Riscul de osteoporoză crește odată cu înaintarea în vårstă, deoarece oasele își pierd treptat densitatea și masă osoasă.

 2. Factori genetici: Există o predispoziție genetică pentru dezvoltarea osteoporozei.

 3. Deficitul hormonal: Scăderea nivelurilor de hormoni, cum ar fi estrogenul la femei și testosteronul la bărbați, poate contribui la osteoporoză.

 4. Deficitul de calciu și vitamina D: O dietă săracă în calciu și vitamina D poate contribui la slăbirea oaselor.

 5. Sarcina și alăptarea: Unele femei pot pierde masă osoasă în timpul sarcinii și alăptării.

 6. Consumul excesiv de alcool și fumatul: Aceste obiceiuri pot afecta negativ densitatea osoasă.

 7. Medicamentele: Anumite medicamente, cum ar fi corticosteroizii și medicamentele folosite pentru tratarea bolilor cronice, pot contribui la pierderea de masă osoasă.

Tratamentul osteoporozei: Tratamentul osteoporozei are ca obiectiv întărirea oaselor și reducerea riscului de fracturi. Opțiunile de tratament pot include:

 1. Suplimente de calciu și vitamina D: Acestea ajută la menținerea sănătății oaselor.

 2. Bisfosfonați: Medicamentele precum alendronat, risedronat și ibandronat pot ajuta la creșterea densității osoase și la reducerea riscului de fracturi.

 3. Terapia hormonală: La femei, terapia hormonală poate fi o opțiune pentru gestionarea osteoporozei, dar aceasta trebuie discutată cu medicul, luånd în considerare beneficiile și riscurile.

 4. Terapia cu denosumab: Acest medicament poate ajuta la întărirea oaselor și la reducerea riscului de fracturi.

 5. Terapia cu hormon paratiroidian (PTH): Uneori, terapia cu PTH este recomandată pentru a stimula formarea osoasă.

 6. Exercițiile fizice: Exercițiile cu greutate sau rezistență pot contribui la întărirea oaselor.

 7. Modificări ale stilului de viață: Renunțarea la fumat și reducerea consumului de alcool pot ajuta.

Este important să discutați cu medicul dumneavoastră pentru a evalua riscul de osteoporoză și pentru a stabili cel mai potrivit plan de tratament, în funcție de nevoile și situația dumneavoastră specifică.